FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Културен календар / юни 2007

13.06.2007
На среща с Първата дама на САЩ - Лора Буш


Директорът на Регионална библиотека "Христо Смирненски" в Хасково Тонка Койчева е сред малцината, които се срещна с първата дама на Съединените американски щати Лора Буш при посещението й в София. На 11.06.2007г. заедно със съпругата на президента Георги Първанов присъстваха на откриването на американска читалня за деца в Столичната градска библиотека.


Инициативата за откриване на американска читалня е част от проекта "Американско-български библиотечен обмен", подет от американското посолство и лично от първите дами Лора Буш и Зорка Първанова. По него хасковската библиотека спечели 4 000 долара, и с тях беше оборудван американски кът.

 

"Ако кажа, че не се вълнувах, ще бъде лъжа. Вълнувах се в граници. Но съм много удовлетворена, защото това е едно признание на библиотечната професия въобще и към работата на нашата библиотека, чийто представител съм аз. Лора Буш е библиотекар, тя ни е колежка и е с много положително отношение към книгите и четенето" – каза в интервю пред „БНТ" г-жа Койчева. Тя допълни още, че се гордее с професията си и смята, че библиотеките ще заемат своето подобаващо място на библотечно-информационни центрове в културно-обществения живот.


Американската детска читалня, която откриха двете първи дами на България и САЩ, е първата по рода си на Балканския полуостров. В нея има книги, които са класика за американците, уникални справочници на National Geographic, както и шест компютъра. „Тези книги сме ги чели и на нашите деца", каза Лора Буш. Тя разказа още, че и в Америка – в Колорадо и Мериленд (от където РБ „Хр. Смирнеснки" спечели дарение от 4000 $ и книги на английски език, предназначени за новооткрития Американски кът в библиотеката) , има подобни библиотеки, в които могат да се намерят книги за България, но засега тези места там са твърде малко.