FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Културен календар Април 2019

 

Национални литературни дни „Южна пролет”

  (17 – 19 април) 

   

 

Изложба „Геният на Ренесанса”

Изложба под надслов „Геният на Ренесанса” може да бъде разгледана във фоайето на Регионална библиотека „Хр. Смирненски”. Експозицията е посветена на 455 години от рождението на Уилям Шекспир и на ХLVІІ Литературни дни „Южна пролет” .

Богатото творческо наследство на автора е представено подборно чрез  най-известните трагедии, драми, комедии и сонети в по-стари  и по-нови издания в оригинал и превод, част от фонда на библиотеката. Сред тях са „Укротяване на опърничавата”,1917  и  „Ромео и Жулиета”, 1929   от поредицата  „Всемирна библиотека” на  издателство „Александър Паскалев” ,  „Хамлет”, издание от 1911 г.; „Крал Лир” 1936 и др. Място във витрините имат и книги за живота и творчеството на Шекспир.

 Внимание заслужават материалите, в рубриките: Шекспир в изобразителното изкуство, в театъра, в киното и в музиката. Изложените книги, графики, периодични издания, CD, грамофонни плочи дават поглед върху част от най-известните творци, интерпретирали творчеството на Шекспир в различни видове изкуства. Владимир Висоцки в ролята на „Хамлет”; Ал Пачино във „Венецианският търговец”; Пласидо Доминго, Никола Гюзелев, Райна Кабаиванска, Гена Димитрова с прочути арии от „Отело” и „Макбет”; Сергей Прокофиев и балетът „Ромео и Жулиета”;  Йожен Дьолакрoа и картината „ Хамлет с Хорацио (сцената с гробокопачите)”, 1839 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


  

Вече съм грамотен

 

 

Първокласниците от ОУ”Климент Охридски” показаха пред своите родители, че вече са грамотни. Малките ученици познават буквите, могат да четат, а и са много артистични.

 

 

 

 

  


  

 

Близки срещи с „Балканска рапсодия”

 

 Моменти от гостуването на Мария Касимова-Моасе

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

НАЦИОНАЛЕН МАРАТОН НА ЧЕТЕНЕТО
2 – 23 април 2019 г.

 

Гостува ни

Мария Касимова- Моасе

 

 

 


 

 

 

85 години от рождението на Христо Фотев

            Христо Константинов Фотев(25.03.1934 – 27.07.2002) e един от най-изтъкнатите и талантливи  български поети. Поезията му е лирично-романтична, изповедна. Главен символ в нея е морето – знак за нестихващо движение, волност, жизнелюбие – стихосбирки „Баладично пътуване. Малки песни и балади” ,(1961), „Лирика”(1965), „Сантиментални посвещения”(1967), „Пристанище” (1969). В по-късните години от своя творчески път авторът разширява тематичния и жанров обхват на своите поетически търсения  –  „Обещание за поезия”(1978), „Литургия за делфините” (1981), „Спомен за един живот”(1982), „Венецианска нощ”(1989), „Книга за свободата”(1991) и др. Христо Фотев е признат за поет явление в българската литература. Доказателство за това са наградите му - Яворова литературна награда  за цялостно творчество и принос  в националната  ни литература, Чирпан (1993) ; Златен пегас за цялостно творчество,Бургас (1994) и др.

 

 

 


 

Бисерче вълшебно - 2019

 

Първи за „Бисерче вълшебно - 2019” гласуваха децата от ДГ №17 „Иглика”.