FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Културен календар Февруари 2019

  

 

 

 

"Струйки от литературния бързей" на Продрум Димов

В първата част авторът публикува четири интересни очерка, с които ни припомня за Иван Сестримски, Иван Динков, Наташа Манолова, Никола Радев и Рангел Пейков. Втората част от книгата съдържа отзиви и рецензии на автора за излезли наскоро книги. Продрум Димов внимателно следи всичко, което излиза на пазара и умело успява да отдели зърното от плявата. Третата част е отделена за актуална публицистика, в която авторът споделя своите непразнични размисли за състоянието на съвременното образование, за маргинализацията на Ботев... В последната част от книгата са представени отзиви и рецензии за книги на самия Продрум Димов.

 

 

 

Продрум Димов представи своята книга

"Струйки от литературния бързей"  

 

 

 

 

 


 

 

 

Във фоайето на Регионална библиотека „Христо Смирненски” е подредена изложба, посветена на 120-та годишнина от рождението на Дечко Узунов.

 

Богатото и разнообразно художествено наследство на автора е представено от листова графика (24 броя),

албуми с репродукции, книги и статии от вестници и списания от фонда на библиотеката. 

Изложените материали разкриват творчеството на Дечко Узунов в областта на живописта, графиката, илюстрация и оформление на книгата, сценография, както и жанровете, в които работи – портрет, голо тяло пейзаж и др.

Изложбата може да бъде видяна от 22 февруари до 20 март.

 

 


 

 

 

146 години от обесването на Васил Левски

 

Поклон пред делото на Апостола

Левски е псевдонимът на Васил Иванов Кунчев, революционер, идеолог и организатор на българската национална революция. Основател е на Вътрешната революционна организация и на Българския революционен централен комитет. Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго. Той пътува по страната и създава тайни районни комитети, които да подготвят националния бунт. На 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г. в околностите на София е изпълнена смъртната присъда на Апостола на свободата Васил Левски. Мястото на обесването му се намира в центъра на днешна София, където е издигнат негов паметник.

 

 


 

 

 

 

 

 


 

180 г. от рождението на Илия Блъсков

 

        Илия Рашков Блъсков (09.02.1839 – 13.08.1913) е български възрожденски писател – белетрист и публицист; виден педагог. Две са повестите, които изграждат образа му на белетрист – „Изгубена Станка” (1865) и „Злочеста Кръстинка” (1870). Автор е на мемоарите – „Спомени из ученическия, учителския и писателския ми живот” (1907), „Материали по историята на нашето Възраждане. Гр. Шумен (1907), „Спомени из народния живот” (1912). Редактор е на периодични издания – списанията „Градинка” (1874-75), „Памятник” (1895-96), „Учителски вестник” (1885) и др. Превежда творби от сръбски и руски език, като някои побългарява – „Две сестри, Добра и Грозданка” (1869),  „Азаил и неблагодарният селянин” (1869) др. Със  своите  преводи, белетристика, побългарени творби, публицистично мемоарно  и  нравствено-поучително четиво Илия Блъсков оставя значително по обем книжовно наследство.

 


 

Нови заглавия

в Детски отдел

 

 

Новите книги по Програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” към Министерството на културата са вече в залите на Регионална библиотека „Хр.Смирненски” и очакват своите читатели.

 

 

 

  


 

„Бисерче вълшебно” 2019 г.

 

 

 

 

За седма поредна година българските деца ще избират своите любими книги, издадени през 2018 г. и номинирани в Национална награда “Бисерче вълшебно”. Начало на детския вот ще бъде дадено в 15:00 часа на 6 февруари 2019 г. през сайта www.biserche.com и ще продължи до 23:59 часа на 15 април 2019 г.

 

Номинираните заглавия вече са при нас! Заповядайте.