FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Културен календар Юли 2018


 Изложба на тема „Морето в изкуството” може да бъде разгледана до края на август в централното фоайе на РБ „Христо Смирненски”. Тя  представя главно листова графика от фонда на библиотеката, както и албуми с репродукции на картини на някои от най-известните художници – маринисти от XVII-ти до края на ХХ-ти век. Показани са морски пейзажи от всички епохи и художествени стилове в световната живопис – от „златния век” на нидерландската школа до модерните течения от началото на миналия век.

 

 

Експозицията включва множество репродукции на шедьоври на руските художници Иван Айвазовски и Исак Левитан, както и на западноевропейските майстори на четката Питер Ван Дер Крос, Клод Лорен, Джоузеф Търнър, Каналето, Клод Моне, Винсент Ван Гог и др. Посетителите на изложбата могат да видят и цветна репродукция на световноизвестната графика на японския художник Хокусай „Голямата вълна край Канагава”, която е рисувана през 30-те г. на XIX в.

 


Сред българските творци, вдъхновени от морето, се открояват Александър Мутафов, Иван Табаков, Ненко Балкански, Димитър Гюдженов, Марио Жеков.  В една от витрините е показан морски пейзаж на хасковския художник Димитър Иванов – Лицо, от чието рождение през март се навършиха 130 години.

 

 

Освен живописни и графични творби изложбата включва още подбрани фотографии, музикални произведения на Дебюси, Вивалди, Вагнер, Верди, Римски-Корсаков, както и стихове на чужди и български поети, в които присъства образът на морето.

 

 


 

 

 

      115 години от избухването на Илинденско - Преображенското   въстание

 

            Илинденско - Преображенското въстание ( 02.08.1903г.) е връхна точка в националноосвободителното революционно движение за освобождение на българското население в Македония и Одринска Тракия. Организирано е от Вътрешната македоно - одринска революционна организация. Решението за въстанието е взето на конгреса, свикан от ВМРО през април 1903г. в с. Смилево , Битолски окръг. Приемат се конкретни директиви за въстаническите действия, избрани са и ръководители на въстанието – Дамян Груев, Борис Сарафов, Анастас Лозанчев. Въстаническите действия пламват в целия Битолски революционен окръг, а впоследствие и в Одринско. Срещу въстаналото население турската власт изпраща 300-хилядна армия, въоръжена с артилерия и многобройни башибозушки части. Въпреки легендарният си героизъм, въстаниците отстъпват пред многократно превъзхождащия ги противник . Опожарени са около 200 села, броят на загиналите надминава 4700 души, 70 835 души остават без дом, около 15 000 са затворени и около 30 000 души са принудени да напуснат родните си места. По – голямата част от тях намират убежище в България.

 

 

 


  

215 години от рождението на Александър Дюма – баща

 Александър Дюма е знаменит френски автор от епохата на романтизма, чиито романи се четат с огромен интерес и до днес. Талантът и невероятната му работоспособност го превръщат в един от най-продуктивните писатели – Дюма написва около 100 пиеси, над 80 романа, опитва перото си във всички литературни жанрове – драма, роман, хроника, автобиография, комедия, занимава се с история и журналистика. Зашеметяващ успех авторът постига най-вече с романите си „Тримата мускетари”(1844г.), „Граф Монте Кристо (1845-46г.) и „Кралица Марго”(1845г.) .  Александър Дюма - баща остава един от най - увлекателните разказвачи и майстори на приключенската литература в световен план.

 

 


 

 


  

85 години от рождението на Дончо Цончев

 

Дончо Стефанов Цончев е български  писател -  белетрист. Разработва съвременни социални и нравствено - етични проблеми. Разкази  -  сборници „Неделя следобед”(1967), „Опасни типове” (1971), „Аз съм тук”(1983) и др., повести – „Мъже без вратовръзки” (1966), новели - „Червени слонове”(1970), романи – „Роман на колелета”(1970), „Принцовете” (1976), „Жълтата къща”(1982-86, трилогия), „Дневникът на един геолог”(1989) и др., творби за деца – „Малкият водолаз”(1970), „Татко, дядо и аз”(1977), „Къщата на песните”( 1985), пиеси – „Хубавата Мария”(1973), „ Интимна терапия”( 1976),  „Конфликтна личност” (1982), сценарии за телевизионни филми – „Червени слонове”(1971), „Голямата победа”(1972). Удостоен е с орден „Стара планина” – І степен   за големите му заслуги към българската литература.

 

 

  


 

  

Откриване на „Лято в библиотеката”

 

 

„Лято в библиотеката”

„Основни грижи за домашните любимци” - среща с

д-р Динков от ветеринарна клиника „Джаф и Мър”

 

 

Лято в библиотеката

Ателие "Обичам да рисувам" - ръководител Даниел Русев от Арт школа "Пастело".

 

 

Лято в библиотеката - "С обич и грижа към природата"

  

Забавно лято в библиотеката продължи днес с презентация на тема „Опазване на околната среда”. Децата научиха защо трябва да се грижим за природата и да не я замърсяваме, понеже това може да доведе до фатални последици.

 

 

 

 „Лято в библиотеката”

в отдел Краезнание


Лятната програма на Клуб „Млад краевед” в отдел Краезнание стартира със сбирка на тема „Паметници на културата. Културно-историческо и археологическо наследство в Хасковско”. На децата беше обяснено какво означава понятието паметник на културата или културна ценност, видовете паметници и тяхната класификация. С предварително подготвени и раздадени материали, децата изработиха собствени таблици, представящи по пет културни паметника с национално значение от Хасковска област в следните категории: Изображение; Наименование; Населено място; Вид ценност /според научната и културната област, към която се отнасят/.

 

 

 

„Лято в библиотеката”

Посещение в зала „Археология” на  Регионалния исторически музей

 

 

В рамките на поредната среща на Клуб „Млад краевед”, бе направено посещение в Регионалния исторически музей.

Децата бяха разведени из зала „Археология” и „Етнография”:

 

Желаещите бяха облечени в традиционни мъжки и женски носии :

 

Виртуална разходка из Музеен център "Тракийското изкуство в Източните родопи" Александровксата гробница

 

 

         Днес, в Клуб „Млад краевед”, на децата беше разказана историята на тракийската гробница край с. Александрово – кога е построена, с какви материали, от кого, с каква цел, защо тя е важна културна ценност. С помощта на книжки, децата видяха снимки на оригиналните стенописи от гробницата. През сайта на Музейния център „Тракийското изкуство в Източните Родопи” направихме виртуална разходка из самия музей, като видяхме онлайн и копието на Александровската гробница. Децата получиха солено тесто, от което измайсториха различни предмети на бита, храна и дори украшения.

 

 

 

 

 

Тракийската гробница при с. Мезек

 


 

 

            Днешната сбирка на Клуб „Млад краевед” беше посветена на Тракийската куполна гробница край с. Мезек. На децата бе представена историята за откриването на гробницата, за архитектурата и строителството й, какви са размерите на могилния насип и на гробницата, как изглеждат отвътре самите помещения. След края на презентацията децата оцветиха с водни бои своите фигурки и предмети от тесто, които бяха изработили предната седмица.

 

 

 Тракийско светилище Глухите камъни

 

 

 

                В Клуб „Млад краевед” днес гледахме част от документалния филм на ETV „Мистериите на Глухите камъни”, който разказва за скалния култов комплекс Глухите камъни, намиращ се в близост до селата Дъбовец, Малко Градище, Ефрем и Орешец. Във филма децата видяха как изглеждат скалните ниши, чуха разказ на археолога доц. д-р Г. Нехризов за това какво представлява култовия комплекс и как се провеждат археологически разкопки, какво е открито и какво се намира. След края на видеото децата създадоха свои рисунки на различни обекти като образи на скални ниши, култови предмети, петроглифи и др.

 

 


 

In memoriam

 

Божидар Димитров е български историк, преподавател, учен, изследовател.
Дългогодишен директор на Националния исторически музей и автор на над 200 научни публикации, книги и телевизионни предавания, свързани с историята.
Почетен професор на университета по библиотекознание и информационни технологии.
Родолюбец и патриот , допринесъл много за опазване на българското културно наследство и родова памет.

 

 

 

 


 

 

85 години от рождението на Александър Фол

            
Александър Николаев Фол – български историк , доктор на историческите науки.
Основател и пръв директор на Института по тракология при БАН (1975).

Заместник-председател (1974-1977) и първи заместник-председател (1977-1979) на Комитета за култура.

Министър на народната просвета (1980-1986).
Председател (от 1980) на Международния комитет по тракология към Международната асоциация за проучвания на

Европейския югоизток и главен секретар (от 1988) на Международния съвет за индоевропейски и траколожки изследвания.
Член на Германския археологически институт (1978), Академията „Медичи”, Флоренция (1988),

Академията на науките и изкуствата на Югославия (1996). Автор на книгите „Политическа история на траките”(1972),

Тракийският орфизъм”( 1986), „ Тракийският Дионис”, „ Тракийската култура: казано и премълчано”(1995) и др.
Кавалер на ордена на Франция „ Офицер на науката и културата” (2001), орден „Стара планина” І степен (2003).