FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Културен календар Април 2018


 

 

Клуб „Млад
краевед”
 
В отдел „Краезнание” се състоя сбирка на  Клуб „Млад краевед”. Темата на срещата бе посветена на 65-годишнината от основаването на Регионална библиотека „Христо Смирненски”, Хасково.   
    
 

 

 

 

 

Детска градина Иглика

 

Днес наши читатели станаха децата от ДГ № 17 „Иглика”. Запознаха се с основните библиотечни правила и се потопиха в света на детската книга с историята за рижата вещица и патилата на нейната метла.

 

 

 

 


 


В библиотеката за първи път!

 

 

 

Първи впечатления и първи читателски карти за малчуганите от ДГ № 18 „Осми март”. Децата се запознаха с правилата за заемане на книжки и чуха веселите приключения на „Патилата на метлата”.

 

 

 

 

 

 

 

 
  На 25 април /Сряда/, след 16.30 ч., в отдел „Краезнание” ще се състои сбирка на Клуб „Млад краевед”. Темата на срещата ще бъде посветена на 65-годишнината от основаването на Регионална библиотека „Христо Смирненски”, Хасково.     

 


 

ХLIVI Литературни дни

 

“Южна пролет”

 

 

 

 

 

Регионална библиотека „Христо Смирненски” получи екземпляр от всички заглавия излезли през 2017 г. на  издателство „Българска Книжница”. За поредна година в рамките на литературния конкурс „Южна пролет”, Трендафил Василев, собственик на издателството, прави този благороден жест към библиотеката.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

46-и Литературни дни "Южна пролет" - Хасково 2018 год.

 

Национален конкурс за дебютна литература

 

 

46-и Литературни дни "Южна пролет" - Хасково 2018 год. Тази година в Националния конкурс "Южна пролет" участват 43 произведения, отговарящи на регламента на конкурса. В литературен жанр "Поезия" имаме 19 книги, в "Проза" - 15, "Детска Литература" - 7, " Драматургия " - 2 пиеси. В жанровете " Литературна критика" и "Киносценарий" няма участници.

 

 
 
 
 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 


 

В дните на Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ РБ „Христо Смирненски” представя изложба под надслов

„… Волната, скитницата, непокорната...” по случай 125 години от рождението на Елисавета Багряна.

Експозицията представя делото ѝ в два отделнo обособени  раздела – материали от и за Елисавета Багряна от фонда на РБ „Хр. Смирненски”. Едни от ценните, заслужаващи внимание, материали са първите нейни публикации в сп. „Златорогъ”  (1922 г. - ),  в което тя е и сътрудник.

 

 

 

Представени са нейни стихосбирки, стихотворения за деца;   кореспонденции и материали, показващи  посещенията й в град Хасково, по покана на Делчо Василев; статия във в. „Народна борба” по случай откриване на Народния  университет в Хасково;  книгата „Писма” с  над 200 писма и пощенски картички на Елисавета Багряна; нейни фотографии  и репродукции на портрети (от художниците  Божидар Якац  и Иван Табаков);  репродукция на карикатура  от художника Александър Добринов от 1935г.; грамофонна плоча със стихове, изпълнявани от авторката, аудиокасети „Звукова енциклопедия”, в които стихотворенията се изпълняват от актрисата Лидия Вълкова, CD с някои от най-популярните песни, създадени по стихове на Багряна.

 

 

 

 

Изложени са и книги, представящи Багряна не само като автор, но и като преводач, и като редактор - „Антология на българската поезия” - в 3 тома..

 

 

 

 

 


 

 

 

Регионална библиотека "Христо Смирненски" и
Клуб на дейците на културата
представиха
"Нестихващ огън" на
Продрум Димов

 


 

 


 

 

 Списание „9 месеца” организира безплатни лекции за бъдещи и настоящи родители 

 

28.04.2018г. (събота) от 10:00 часа 

 

Хасково, Регионална библиотека "Хр. Смирненски", Читалня №2

 

 

 

 

 

Теми:

 

 

Кърмене – Тодорка Николова, акушерка, МБАЛ Хасково

 

 

Стволови клетки - съхранете днес, подсигурете се за утре – Саша Тодорова

 

 

  

 


 

 

НАЦИОНАЛЕН МАРАТОН НА ЧЕТЕНЕТО 2018 

 

 

ДГ”Зорница”- сграда „Незабравка”

 

Заедно с децата от подготвителна група „Делфин” отбелязахме „Международния ден на детската книга”. Малчуганите станаха и почетно жури в наградата „Бисерче вълшебно”