FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Културен календар Март 2018

 

  


 

 

 Първокласници от ОУ "Свети Климент Охридски" с ръководител Марияна Маринова

 

  

 


  

 

Списание „9 месеца” организира безплатни лекции за бъдещи и настоящи родители 

31.03.2018г.(събота) от 10:00 часа 

Хасково, Регионална библиотека "Хр. Смирненски", Читалня №2

 

 

Теми:

 

Първи грижи за новороденото – Д-р Лиляна Михайлова, педиатър

Диетични мерки при леки храносмилателни смущения при   кърмачетата – Д-р Надя Вачева, педиатър и неонатолог

МБАЛ – Хасково

Най – важното за стволовите клетки

 

 


 

 

ДГ „Весели очички” IV група

 

 

„Откриватели” от ДГ „Весели очички” гласуваха за своите любими книжки в наградата „Бисерче вълшебно”.

http://www.biserche.com/

 

 

 


 

 

 

 

 

  В Регионална библиотека “Христо Смирненски” Йордан Нанчев представи новата си книга "П. К. Яворов преди и след куршума".

  Йордан Нанчев - литературен историк и критик, съставител и редактор. Автор на множество изследвания, посветени на живота и творчеството на известни и по - малко известни автори, родени и свързани по някакъв начин с Хасково.

 

 

 


 

Първокласници от ОУ „Св. Климент Охридски”

 

 

 

 

Първокласници от ОУ „Св. Климент Охридски” смело заявиха „Всички букви зная, мога да чета!”  Празникът на буквите премина в забавни песни, стихчета, игри, с които възпитаниците на госпожа Николова показаха колко много са научили през годината. Децата получиха своите първи читателски карти и обещаха, че книгата ще е техен пръв приятел през лятната ваканция.

 

 

 

 


 

 

Aрт школа „Пастело” гостува в отдел "Изкуство"

 

 

Малките художници от арт школа „Пастело” към ДНА – Хасково гостуваха в отдел „Изкуство”, където се проведе поредния им урок по рисуване под ръководството на техния преподавател Даниел Русев.  Възпитаникът на Николай Майсторов запозна децата с класиците на руската живопис и най-големите шедьоври на руското реалистично изкуство от XIX-ти и началото на ХХ век. По време на занятието учениците разгледаха с интерес притежаваните от библиотеката  репродукции на картини на Иван Шишкин, Иля Репин, Исак Левитан, Иван Айвазовски, Архип Куинджи, Виктор Васнецов и др.  Накрая всяко от децата се опита да пресъздаде по свой начин любимата си творба на руски художник.

 

 

 


 

 

Шестокласници от СУ „П. Хилендарски”

 

 

Шестокласниците от СУ „П. Хилендарски” днес се запознаха с книгите номинирани за наградата „Бисерче вълшебно- 2018г” и гласуваха в категориите „Нещотърсачи” и „Мечтатели”.

 


 


 

 

 Oбучение на библиотекари от региона

 

 

На 21 март в Регионална библиотека „Хр. Смирненски” се проведе обучение на библиотекари от региона на  тема „Възможности за кандидатстване по програми и проекти. Основни насоки”. Обучители бяха експертите от ОИЦ,  Хасково Йоана Кокотанекова и Димо Димов.

 

 

 


 

 

150 години от рождението на Максим Горки

          

 

 

       Максим Горки е руски писател и драматург, велик художник на словото, забележителен литературен критик и публицист. Публикува първия си разказ на 24 години – „Макар Чудра”(1892). Горки пише множество разкази, романи, пиеси и стихове в проза. Една от най-известните му драми е „На дъното”. Творчеството на Горки е насочено срещу социалната неправда. Прекарвайки дълги години в заточение, авторът създава едно от най-хубавите си произведения – романът „Майка”, който с пълно право може да бъде определен като енциклопедия на революционната борба. С това произведение Максим Горки полага основите на социалния реализъм в руската литература.  Р. Ролан , А. Франс, Б. Шоу, Дж. Лондон и др. писатели високо оценяват приноса на Горки в изкуството на новия свят.

 

 

 

 


 

 

     175 години от рождението на Петко Каравелов

       

 

   

       Петко Стойчев Каравелов е политик и държавник, действителен член на Българското книжовно дружество (1884). Брат на Любен Каравелов и съпруг на Екатерина Каравелова. П. Каравелов е народен представител в Учредителното народно събрание, участва в изработването на Търновската конституция (1879). Основател и председател е на Демократическата партия (1896 - 1903). Министър – председател и министър на финансите (28.11.1880 - 27.04.1881, 30.06.1884 – 9.08.1886), министър на обществените строежи, пътищата и съоръженията (29.06.1884 - 1.01.1885) , управляващ Министерство на вътрешните работи (21.03.1885 - 9.08.1886). Създател на първия официален държавен бюджет, на Върховната сметна палата и на българския лев. Петко Каравелов остава в историята като мъдър политик и общественик, известен с пословичната си честност и високи морални качества.

 

 

 


 

 

Проект „Хасково и Одрин– културно- исторически дестинации"

 


 

 На 16 март в Регионална библиотека  „Христо Смирненски”  се проведе събитие за повишаване осведомеността,  в рамките на изпълнение на проект „Хасково и Одрин – културно- исторически дестинации по ИНТЕРРЕГ България  - Турция”. Регионална библиотека, като  водещият партньор, представи сайта на проекта , съдържащ в себе си интерактивна карта, каталог и кулинарна книга . Бе даден старт на гласуване във фейсбук страницата  за най- интересен дигитализиран обект. На срещата присъстваха партньорите от Фондация на Тракийски университет в Одрин, представители на културни институти от двете страни, медии. 

 

 

 


 

 

Обучение по компютърна грамотност - II група

 

 

 

От 12.03.2018г. в Регионална библиотека „Христо Смирненски” се провежда поредното обучение по компютърна грамотност за начинаещи. Участниците ще усвоят работа с операционна система Windows, текстообработваща програма Word, търсене на информация в интернет, търсене на информация в каталога на библиотеката, електронна поща и скайп. Обучението се провежда в обучителния център на библиотеката, оборудван по програма „Глобални библиотеки- България”

 

 

 


 

 

 


 

 

 

              С изложба под надслов „Пътят към свободата” РБ „Христо  Смирненски” отбелязва 140-тата годишнина от Освобождението на България и подписването на Санстефанския мирен договор. Експозицията проследява хронологично най-важните етапи от Руско-турската освободителна война ( 1877 – 1878 г.) чрез подбрана историческа литература, албуми, репродукции на картини и статии от периодичния печат.

 

 

Изложбата акцентира върху дейността на руския дипломат граф Николай Игнатиев  и сключването на Санстефанския мирен договор на 3 март 1878 г., с който България отново се появява като държава на картата на света. В една от витрините може да се види уникално издание от 1884 г. на  спомените на полковник Фьодор де Прерадович - бивш командир на Първа бригада от Българското опълчение.  Неговите мемоари „Българското опълчение в Руско-турската война 1877 – 1878” са преведени от поручиците А. Узунов и П. Стайков и са отпечатани година преди Съединението в „скоропечатницата на в. „Славянин” в Русе.

Другото ценно издание в изложбата са спомените на Георги Стоилов „Освобождението на Хасково”, от чието публикуване  се навършват 90 години.  Книгата от 1928 г. е включена в специална витрина, която разказва за хасковските опълченци, бойните действия в региона и идването на свободата в града на Богородица. Освен богата историческа литература в експозицията могат да се видят карти на най-важните сражения, портрети и снимки на участници във войната, фотокопия на  бойни знамена, униформи и реликви.  Сред офицерите, сражавали се за свободата на България, е и най-големият син на знаменития руски поет А. С. Пушкин – генерал Александър Александрович Пушкин , на когото е посветена представената в изложбата книга на Александър Манко„Синът на Пушкин”.

 

 

Специално място е отделено на репродукции на най-известните картини, свързани с Руско-турската освободителна война. Те са излезли изпод четката на художниците Ярослав Вешин, Димитър Гюдженов, Алексей Попов, Василий Верешчагин, Никола Кожухаров, Илия Петров и др.

 

 

 

 


 

 


 

 

 

 


 

 

ДГ "Слънце"

 

По случай „Баба Марта” посетихме ДГ „Слънце”. Заедно с малчуганите от подготвителните групи изработихме  мартенски щъркел. Децата се запознаха и с номинираните книги в „Бисерче вълшебно” http://www.biserche.com/ .  Малките читатели дадоха своя глас за книгата, която най – много им хареса.

 

 

 

 

 


 

 

Oбразователна онлайн платформа „Уча.се”

 

 

Регионална библиотека „Христо Смирненски” предлага на своите читатели безплатен достъп до Oбразователната онлайн платформа „Уча.се” /https://ucha.se/. Материалите в сайта следват официалната училищна програма и са съобразени с държавните образователни стандарти.

„Уча.се” предлага на учениците над 11 000 видео урока, упражнения и учебни игри, които покриват 97% от материала, изучаван в училище от I до XII клас. Образователният портал разполага и със собствен блог „Мотивирам.се”, предоставящ полезни съвети и ценна информация на ученици, учители, родители и студенти.

 „Уча.се” е отличена с много награди, включително три поредни години (2012–2014 г.) печели наградата за най-добър образователен сайт на България в конкурса на БГ Сайт.

Станете наши читатели за да ползвате безплатно!