FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Културен календар Февруари 2018

Oбразователна онлайн платформа „Уча.се”

 

 

Регионална библиотека „Христо Смирненски” предлага на своите читатели безплатен достъп до Oбразователната онлайн платформа „Уча.се” /https://ucha.se/. Материалите в сайта следват официалната училищна програма и са съобразени с държавните образователни стандарти.

„Уча.се” предлага на учениците над 11 000 видео урока, упражнения и учебни игри, които покриват 97% от материала, изучаван в училище от I до XII клас. Образователният портал разполага и със собствен блог „Мотивирам.се”, предоставящ полезни съвети и ценна информация на ученици, учители, родители и студенти.

 „Уча.се” е отличена с много награди, включително три поредни години (2012–2014 г.) печели наградата за най-добър образователен сайт на България в конкурса на БГ Сайт.

Станете наши читатели за да ползвате безплатно!

 

 

 


 

 

Бисерче вълшебно

 

 

 

Дойде време да се гласува за любима детска книга в шестото издание на Националната награда „Бисерче вълшебно” http://www.biserche.com/.

 

Елате да се запознаем с номинираните заглавия и да гласуваме заедно.

 

 

 


 

 

195 години от рождението на Найден Геров

           

         Найден Геров е писател, езиковед, фолклорист, учител, общественик, почетен член на Българското книжовно дружество. Автор е на „Речник на блъгарский язик с тлъкование речити  на блъгарски и руски”. Речникът съдържа над 70 000 думи , изрази, пословици и народни умотворения. Найден Геров се утвърждава и като един от пионерите на новобългарската поезия. Той е родоначалник на българския пътепис. Оставя богата кореспонденция – извор на проучване на политическия и културния живот и образованието през Възраждането.

 

 

 

 

 


 

 

 
 

230 години от рождението на Артур Шопенхауер

 

        

     Артур Шопенхауер е немски философ-идеалист. Неговото най-известно произведение е „Светът като воля и представа” (1819г.) Шопенхауер следва и развива философията на Имануел Кант, отнасяща се за начина, по който преживяваме нещата от живота. Неговата критика за Имануел Кант, изобретателни решения на проблемите в битието на хората и разяснение за границите на човешкото познание са сред най-значимите му постижения. Метафизичната му теория е в основата на влиятелните му писания за психологията, естетиката, етиката и политиката, които вдъхновяват Фридрих Ницше, Рихард Вагнер, Лудвиг Витгенщайн, Зигмунд Фройд и др.

  

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 


 

„Васил Левски (1837–1873) – исторически документи и художествени образи”  е озаглавена изложбата на РБ „Христо Смирненски” по повод 145-тата годишнина от гибелта на Апостола на свободата. Експозицията е подредена в централното фоайе на библиотеката и представя избрана част от документалното наследство на най-светлата личност в българската история, както и историческа и художествена литература за Дякона, юбилейни вестници, албуми с репродукции на картини, снимки, филмови и театрални енциклопедии.

 


 

Отделните витрини проследяват хронологично най-важните моменти от живота и делото на Левски.

 


 

Специално място е отделено на идването му в Хасковския край и създаването на таен революционен комитет в града.  Любопитство предизвиква преданието от с. Алмалий (днес Ябълково) как Левски преминава с лодка Марица, предрешен като турчин - търговец на добитък. В изложбата може да се види и репродукция на картината на известния наш художник Никола Кожухаров „Левски със съратници в с. Ябълково при станцията на баронхиршовата железница”. Народната ”Песен за комитите” разказва за проваления план на Атанас Узунов и комитетските дейци в Хасковско и Старозагорско да освободят  Апостола след залавянето му.

 


 

Сред изложените документи с безспорна историческа стойност са факсимиле на недовършената автобиография в стихове на Левски,  негови писма до видни наши революционери,  писмената му клетва след общото събрание на БРЦК в Букурещ през 1872 г. и създадения от Дякона  Проектоустав на комитета „Нареда на работниците за освобождение на българския народ”.

 


 

Във витрините са показани и фотокопия на протоколите от разпитите на Апостола пред турския съд, както и 3 различни издания на джобното тефтерче на Левски, най-новото от които е в дигитализиран вариант и  се пази на специална флашка.

 Националната библиотека "Св.св.Кирил и Методий" предостави Дигитално копие на

оригиналното тефтерче на Васил Левски. Можете да го разгледате Тук .

 


 

Освен върху историческите документи изложбата акцентира и върху образа на Дякона в художествената литература, живописта, киното и театъра.

 


 

Представени са репродукции на повечето най-известни картини за Апостола, дело на Георги Данчов – Зографина, Борис Ангелушев, Никола Кожухаров,  Дечко Узунов, Руска Маринова, Калина Тасева, Жечко Попов.

 


 

Отделна витрина проследява кинообразите на Левски – от най-стария наш звуков филм „Бунтът на робите” (1933 г.) до скандалния „Дякон Левски”(2015). Сред актьорите, превъплътили се в Апостола, е и хасковлията Илия Добрев,  който през 70-те години се снима в телевизионния сериал „Демонът на империята”. 

 


 

 


 


 

 


 
 
 

 


 

Клуб „Млад краевед"

 

 

 

Сбирката протече с представяне на информация живота и делото на Васил Левски. На децата бяха раздадени подготвени материали, с които те изработиха самостоятелно тематични табла, посветени на Васил Левски.         

 

 

 


 

 

 

Oбучение по компютърна грамотност

 

 

 
От  12.02.2018г. в Регионална библиотека „Христо Смирненски”  се провежда поредното обучение по компютърна грамотност за начинаещи.  Участниците ще  усвоят работа с операционна система  Windows, текстообработваща програма  Word, търсене на информация в интернет, търсене на информация в каталога на библиотеката, електронна поща и скайп.


Обучението се провежда в обучителния център на библиотеката,  оборудван по програма „Глобални библиотеки- България”