FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Културен календар Декември 2017

 

 

 

  Изложба под надслов „Тебе пеем, Коледо! Коледни песни и наричания от Тракия” бе открита на 16 декември в централното фоайе на Регионална библиотека „Христо Смирненски” – Хасково:

   

 

 

 

 

Експозицията представя коледарски народни песни и благословии, публикувани в книги, сборници и нотни издания от фонда на библиотеката.  

 

 

   Централно място в изложбата е отделено на песенното богатство и коледните традиции в Тракия и Сакар:

  

 
 
 

Сред изложените тематични сборници се открояват две издания на БАН - „Фолклор от Сакар. Песни и инструментални мелодии” и „Народни песни от Тракия. Централна Тракия – Ямболско и Старозагорско”. Те са част от прочутия „Сборник за народни умотворения и народопис”, който е с над стогодишна история и е най-престижната поредица с творби от българския фолклор. Всеки от двата тома, представени в изложбата, съдържа повече от хиляда песни, като само коледарските песни от Тракия са над 200. Те са издирени в края на 60-те години на ХХ в. като под всяка от тях е посочено кой е изпълнил песента, от кое селище на страната е и кой я е записал:

  


   Най-старото издание, включено в експозицията, е сборникът „Народни песни от Средна Северна България”. Той  е издаден през 1931 г. от Министерството на народното просвещение и е редактиран от известния наш фолклорист Васил Стоин (1880 – 1939), който по време на обиколките си из страната е издирил и записал над 25 000 песни от всички области. Сред ценните издания, показани в изложбата, е и сборникът на Иван Камбуров „160 български народни песни за един и два гласа”, отпечатан през 1941 г. в София. Любопитство предизвикват и представените коледарски песни на етнически българи, които живеят извън пределите на страната – в Банат, Молдова и Украйна.

  

Моменти от откриването на изложбата :

 

 

 

 

 

Благотворителен коледен базар

Благотворителен коледен базар с участието на детските градини бе открит във фоайето на Регионална библиотека “Христо Смирненски” в Хасково :

 

Средствата от базара ще се за лечението на Дани и Криси и за сензорна стая в Хасково. Красивите украси, сувенири и играчки са изработени от малчуганите в детските градини и техните родители:

 


На откриването с песни и танци се представиха децата от градина 22 “Звънче”:

Дани на 11 години

Прогресивна мускулна дистрофия тип Дюшен, нуждае се от средства за лечение в клиника в Турция.

Милена Димитрова Бялкова- Иванова
ЦКБ АД Клон Хасково
IBAN: BG59 CECB 9790 40D4 7095 00
BIC: CECBBGSF

Кристиян Милчев на 4 години

Прогресивна мускулна дистрофия тип Дюшен, нуждае се от средства за лечение в клиника в Турция.

BIC UNCRBGSF
IBAN BG65UNCR70001522974851
Титуляр: Кристиян Милчев

 


 

 

 

Kлуб „Млад краевед”

 

На сбирката  на клуб „Млад краевед” бе разказана накратко историята на коледните картички – кога и как са били създадени, кога навлизат по нашите земи.

По случай наближаващите празници, с голям ентусиазъм и творческо въображение децата изработиха свои коледни картички, които да подарят на свои близки.

 

 

 


 

 

20.12.2017г.- Ден на отворените врати в библиотеката

 

 Регионалната библиотека организира за пореден път тази година

Ден на отворените врати.

 В рамките на инициативата всеки може да стане читател без абонаментна такса.

Другото предимство е, че закъснелите с връщането на книгите могат да се разминат без глоба.

 

 


 

 

 

Как са празнували хората по света през различните епохи разказва чрез музика и картини специална витрина в отдел „Изкуство”, озаглавена „Празникът през вековете”. Тя представя репродукции с народни веселия на открито, танцови забави и сватби през погледа на художници, творили в различни епохи и стилове – Ренесанс, барок, класицизъм, импресионизъм, реализъм. Картините на Брьогел, Тиеполо, Реноар, Златю Бояджиев и Стоян Венев допълват  тематично музикални записи от съответната епоха - празнични творби на Хендел и Телеман, прочутите валсове на Йохан Щраус-син,”Тракийска сватба” на Филип Кутев, български хора и ръченици и аржентински танга.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Юбилейна витрина за 75-годишнината на един от най-обичаните български актьори – Стефан Данаилов подготви отдел „Изкуство” на РБ „Христо Смирненски”. Подбрани материали от фонда на библиотеката припомнят на читателите някои от най-известните филми с участието на големия актьор:  „На всеки километър”, „Князът”, „Черните ангели”, „Иван Кондарев”, „Дами канят” и др. Представени са и интервюта със Стефан Данаилов, снимки от негови театрални роли и DVD-та от телевизионния сериал „На всеки километър”.

 

 


 

 

 

Втора приказна сряда

 

 

Днес при нас бяха децата от ДГ №3, сграда „Незабравка”. Заедно се насладихме на поредната история за Дядо Коледа от книжката „Коледни приказки за послушни деца”. Малчуганите гледаха свои любими филми за Франклин и Къртичето и техните коледни приключения.

 

 

Като коледен подарък децата получиха първите си читателски карти за Детския отдел на библиотеката.

 

 

  


 

 

 

 

На 12 декември 2017 г. педиатърът д-р Марио Янакиев гостува в Читалня № 2 на Регионална библиотека , където даде много съвети на майките, разказа за новостите в детската консултация и за имуностимулацията.

 Дискутирана бе и темата „ Опасни ли са ваксините” :

 

 

 

 

 


 

 

 Коледа в библиотеката

 

 

 

Коледната атмосфера в библиотеката вече е факт и очаква всички читатели с пожелание за една Вълшебна Коледа!

 

 

 

 


 

 

220 години от рождението на Хайнрих Хайне

Х. Хайне е един от най - значимите немски поети, придобил световна слава. Роден е на 13.12.1797г. в Дюселдорф. Умира на 17.02.1856г. в Париж. По време на нацизма неговите произведения са забранени в Германия, а книгите му – публично изгорени. Най - известни негови творби са : „Пътуване по Харц” (1824 г.), „Германия. Зимна приказка” (1844г.), за която самият поет смята, че това е неговото „голямо стихотворение”. Най - популярна и до днес си остава ”Книга на песните„ , в която са най - хубавите му поетични творби. В своите произведения Хайне критикува немското бюргерство, но в паметта на човечеството завинаги остава неговата лирика, пълна с остроумие и хуманизъм. След Гьоте, Хайне е най-великият немски лирически поет. По негови стихове са писали музика много композитори, сред които Шуберт и Шуман.

 

 

 

 


 

 

Регионална библиотека "Христо Смирненски" и Арт школа "Пастело" организираха Изложба - "Коледа през детските очи"

 

 

 


 

  

„Коледни приказки за послушни деца” с малчугани от ДГ „Зорница”