FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Културен календар Ноември 2017

 

115 години от рождението на Кирил Мирчев

        

 

Чл. - кор. Кирил Мирчев е един от най-добрите познавачи на българския език. Роден е в гр.Битоля в будно и родолюбиво семейство. Завършва славянска филология в Софийския университет през 1927г. Значителен е приносът му в областта на диалектологията и историята на българския език. Многобройни са изследванията му върху фонетиката, морфологията, синтаксиса и лексиката. Огромната му дейност и изследвания на българския език са обобщени в капиталния труд „Историческа граматика на българския език”.  Други негови трудове в областта на диалектологията и граматиката са: ”Сръбската наука за езика на македонските българи „ , „Старобългарските азбуки „ , „Българският език през вековете” .

 

 

 

 


 

 

Ученици от IV “Г” на ОУ „Св. Климент Охридски” участваха в литературна игра по повод 110 години от рождението на Астрид Линдгрен. С пластмасови капачки и плюшени играчки децата подкрепиха и две благотворителни каузи.

 

.

 

 


 

 

Второкласници от СУ "Васил Левски" се срещнаха с писателката Петя Дичева.

 

  

 


 

Регионална библиотека „Хр. Смирненски” получи в дар ценна фотография, изобразяваща ученици от Земеделското училище , най-старото професионално учебно заведение в Хасковски и Кърджалийски регион, открито през 1901 г. На гърба на снимката са изписани имената на младежите. Под номер 15 е името на Атанас Крачолов, брат на П. К. Яворов.
Екипът на библиотеката изказва най- сърдечни благодарности на дарителя Петър Бойчев.
Снимката ще влезе в „Дигиталната библиотека Хасково”.

 

 

.

 

 


 

 

 

Ученици от VI „В” на ОУ „Хр. Смирненски” участваха в инициативата на РБ „Хр. Смирненски” - „Аз помня заветите на Левски”, организирана по повод Деня на народните будители :

  

 

 


 

 

Презентация за Паисий Хилендарски

 

Четвъртокласници от СОУ „Паисий Хилендарски” гостуваха на  Регионална библиотека „Хр. Смирненски” по случай предстоящия празник – Ден на народните будители :

Презентацията, посветена на 295 години от рождението на Паисий Хилендарски и 255 години от написването на „История славянобългарска” предизвика интереса на любознателните ученици.

Te имаха възможност да разгледат ценни издания на книги, от които Паисий е взел много сведения за славното минало на българския народ – „Царството на славяните” на Мавро Орбини; „Стематография” на Христофор Жефарович и др.

 

Всички получиха подарък за празника – безплатен годишен абонамент.

 

 

 


 

 

 Първо посещение в библиотеката

 

 

 

Първо посещение в библиотеката – Гостуваха ни любопитковци от ДГ „Слънце”. Посрещнаха ни с песен за народните будители, а после заедно се потопихме в омайния свят на българските вълшебни приказки.

 

 
 

 

Проект „Хасково и Одрин – културно- исторически дестинации”
 

 

В изпълнение на проект „Хасково и Одрин – културно- исторически дестинации” в Регионална библиотека „Хр. Смирненски”  е инсталиран букскенер А2+ - Copibook Open System. Оборудван с USB 3.0, 71 мегапикселова автофокусна камера, наречерна Eagle. Copibook OS е един от малкото скенери в сегмента на формат А2, който предлага цветна визуализация в реално време, позволява   контролиране процеса по сканиране и качеството на изображенията. Сканирането може да се извършва по целия формат или в няколко конкретни области, благодарение на възможността да се управляват няколко рамки за съхранение. Камера Eagle е създадена и произведена от i2S в резултат на 37 години опит в областта на цифровите изображения и обработката.V- образната везна, позволява сканиране на подвързани тела.С новата техника ще бъдат сканирани пощенски картички, фотографии и краеведски издания от края на XIX и началото на  XX век.

 

 


 

 

 

Изложба „Недялка Симеонова – вълшебница на цигулката” бе открита по повод 42-то издание на музикалните дни на името на прочутата цигуларка и 115-годишнината от нейното рождение. 9-те витрини от експозицията проследяват най-важните моменти от живота и творчеството на Недялка Симеонова чрез книги, албуми, музикални записи, справочни и периодични издания от фонда на РБ „Христо Смирненски”.

 

 

Изложбата е със специалното участие на Държавен архив - Хасково и представя копия на документи, свързани с именитата цигуларка. Сред тях са: Указ на Народното събрание за удостояване на Н. Симеонова със званието „Заслужил артист” от 30 април 1950 г., нейни записки за бъдеща книга и съболезнователна телеграма от министър-председателя Антон Югов (1956 - 1962) по повод смъртта на цигуларката.

 

 

Внимание заслужават и други ценни експонати в изложбата като магнетофонна лента със записи на Н. Симеонова, дарени на библиотеката от сестра й Ана, а също и статии в американската преса от 20-те години с отзиви за „третата голяма цигуларка” от това време.

 

 

Представена е и излязлата наскоро първа биобиблиография за Недялка Симеонова у нас, подготвена от Регионална библиотека - Хасково. Специална витрина е посветена на традиционните музикални дни, носещи името на световноизвестната изпълнителка.

 

  

 


 

 

115 години от рождението на Недялка Симеонова

Дигитална изложба

 

 

 


 

 

 http://codeweek.eu

 

На 9,12,17 и 19 октомври в рамките на Европейската седмица на програмирането (Europe Code Week) РБ "Христо Смирненски" Хасково проведе пет обучения по програмиране с роботи Finch, които тя получи, като дарение от Посолството на САЩ в България.
Своите първи стъпки в кодирането направиха общо 109 деца от Хасково, Любимец и Свиленград.
Роботите Финч се използват за обучение по компютърни науки. Дизайнът и функционалността им са резултат от четири годишно проучване на института Carnegie Mellon. Предназначени са да подпомагат овладяването на редица езици за програмиране. Роботите Финч, използвани в обучението, са предоставени от Посолството на САЩ в България и Фондация „Глобални библиотеки-България“.

 

Роботи Финч

 

 

 Регионална библиотека „Хр. Смирненски” Хасково получи като дарение от Посолството на САЩ в България 5 броя роботи Финч на обща стойност 500 щатски долара. С тях ще се провеждат обучения, част от Eвропейската седмица на програмирането:

 

 

 

линкове към примерни задачи и инструкции,

както и официалния сайт на робота:

https://innovateconsult.net/products/finch/

https://www.finchrobot.com/getting-started

Coding resources from Bulgaria

EU Code Week 2017

 

http://codeweek.eu/resources/bulgaria/

  1. Home
  2. Resources
  3. Coding resources from Bulgaria

За начинаещи

За деца и ученици

  • Scratch – безплатна платформа и език за програмиране, разработени от MIT, за създаване на интерактивни анимации, прости игри и програми. Подходящо за деца и хора без опит в програмирането.
  • Видео уроци по програмиране от "Детската академия на Телерик", 2013-2014, проведена в София.
  • Материали от училищната академия на Телерик – видеозаписи и онлайн материли, прицелени към ученици от 7-ми до 12-ти клас, за усвояване на базови умения и знания по разработка на софтуер и подготовка за Националната олимпиада по информационни технологии (НОИТ).

За напреднали