FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Културен календар Октомври 2017

 

Ученици от VI „В” на ОУ „Хр. Смирненски” участваха в инициативата на РБ „Хр. Смирненски” - „Аз помня заветите на Левски”, организирана по повод Деня на народните будители :

  

 

 


 

 

Презентация за Паисий Хилендарски

 

Четвъртокласници от СОУ „Паисий Хилендарски” гостуваха на  Регионална библиотека „Хр. Смирненски” по случай предстоящия празник – Ден на народните будители :

Презентацията, посветена на 295 години от рождението на Паисий Хилендарски и 255 години от написването на „История славянобългарска” предизвика интереса на любознателните ученици.

Te имаха възможност да разгледат ценни издания на книги, от които Паисий е взел много сведения за славното минало на българския народ – „Царството на славяните” на Мавро Орбини; „Стематография” на Христофор Жефарович и др.

 

Всички получиха подарък за празника – безплатен годишен абонамент.

 

 


  

Проект „Хасково и Одрин – културно- исторически дестинации”
 

 

В изпълнение на проект „Хасково и Одрин – културно- исторически дестинации” в Регионална библиотека „Хр. Смирненски”  е инсталиран букскенер А2+ - Copibook Open System. Оборудван с USB 3.0, 71 мегапикселова автофокусна камера, наречерна Eagle. Copibook OS е един от малкото скенери в сегмента на формат А2, който предлага цветна визуализация в реално време, позволява   контролиране процеса по сканиране и качеството на изображенията. Сканирането може да се извършва по целия формат или в няколко конкретни области, благодарение на възможността да се управляват няколко рамки за съхранение. Камера Eagle е създадена и произведена от i2S в резултат на 37 години опит в областта на цифровите изображения и обработката.V- образната везна, позволява сканиране на подвързани тела.С новата техника ще бъдат сканирани пощенски картички, фотографии и краеведски издания от края на XIX и началото на  XX век.

 

 


 

 


 

 

Писателката Августина Янкова представи две нови книги в Регионална библиотека "Христо Смирненски" в Хасково. Тя запозна почитателите си с книгите: "Погалена от светлината" - лирика и "Бисери по пътя" с афоризми. Дружеството на писателите в Хасково представи новите книги на поетесата на творческата вечер.

 

 

 


 

 

 

 

 

Кирил Камбарев представи новия си роман “Враг на франки и ромеи”. Това е заглавието на втората му творба на историческа тематика. Кирил Камбарев е завършил Природо-математическата гимназия “Боян Петканчин” в Хасково, а висшето си образование получава от УНСС. Работи в Англия, а интересът му към родната история го съпътства навсякъде.

 

 


 

 

 Презентация за Паисий Хилендарски

 

 

Ученици от Професионална гимназия по лека промишленост „Райна Княгиня” посетиха Регионална библиотека „Хр. Смирненски” във връзка с предстоящия празник – Ден на народните будители. Беше им представена презентация, посветена на 295 години от рождението на Паисий Хилендарски и 255 години от написването на „История славянобългарска”. Отделено бе внимание и на интернет услугите, които предлага библиотеката и как могат да се възползват от тях. По случай празника учениците получиха подарък от библиотеката - безплатен абонамент .

 

 

 

 


 

 

 

Изложба „Недялка Симеонова – вълшебница на цигулката” бе открита по повод 42-то издание на музикалните дни на името на прочутата цигуларка и 115-годишнината от нейното рождение. 9-те витрини от експозицията проследяват най-важните моменти от живота и творчеството на Недялка Симеонова чрез книги, албуми, музикални записи, справочни и периодични издания от фонда на РБ „Христо Смирненски”.

 

 

Изложбата е със специалното участие на Държавен архив - Хасково и представя копия на документи, свързани с именитата цигуларка. Сред тях са: Указ на Народното събрание за удостояване на Н. Симеонова със званието „Заслужил артист” от 30 април 1950 г., нейни записки за бъдеща книга и съболезнователна телеграма от министър-председателя Антон Югов (1956 - 1962) по повод смъртта на цигуларката.

 

 

Внимание заслужават и други ценни експонати в изложбата като магнетофонна лента със записи на Н. Симеонова, дарени на библиотеката от сестра й Ана, а също и статии в американската преса от 20-те години с отзиви за „третата голяма цигуларка” от това време.

 

 

Представена е и излязлата наскоро първа биобиблиография за Недялка Симеонова у нас, подготвена от Регионална библиотека - Хасково. Специална витрина е посветена на традиционните музикални дни, носещи името на световноизвестната изпълнителка.

 

  

 


 

 

115 години от рождението на Недялка Симеонова

Дигитална изложба

 

 

 


 

 

  

 


 

 

 

 


 

 

 

 

Клуб „Млад краевед” ще поднови сбирките си от края на месец октомври. Заниманията ще продължат да се провеждат един път месечно в рамките на учебната 2017/2018 година. Първата среща ще се състои на 25 октомври (Сряда), от 17 до 18 часа, в отдел „Краезнание”, РБ „Христо Смирненски”. Срещата на Клуба ще бъде посветена на Хасковски будители, по случай наближаващото честване на Деня на народните будители.

 

 


 

 

Обучение с роботи Finch

 

 

Във връзка с Европейската седмица на програмирането, РБ "Христо Смирненски" проведе поредното обучение с роботи Finch. Гости бяха ученици от 5-ти, 6-ти и 7-ми клас на ОУ" Христо Смирненски".

 

 

 


 

 

Обучения с роботи Finch

 

 

Във връзка с Европейската седмица на програмирането, РБ "Христо Смирненски" проведе обучения на ученици по Програмиране с роботи Finch в Читалище "Братолюбие" - гр.Любимец и Градска Библиотека - Свиленград.

 

 

 


 

Обучение с роботи Finch

 

 

 

Във връзка с Европейската седмица на програмирането, РБ "Христо Смирненски" проведе първото си обучение с роботи Finch. Гости бяха ученици от 5-ти клас на ПМГ "Акад. Боян Петканчин".

 

 

  


 

 

 

 

 

 


 

 

Обучение с роботи Finch

 

 

 

Във връзка с Европейската седмица на програмирането, РБ "Христо Смирненски" проведе първото си обучение с роботи Finch. Гости бяха ученици от 5-ти клас на ПМГ "Акад. Боян Петканчин".

 

 

 

 


 

 

 

„Тренингово обучение за консултанти по библиотерапия”

 

 

 

От 3 до 6 октомври 2017 г., в РБ „Хр. Смирненски” - Хасково , се проведе „Тренингово обучение за консултанти по библиотерапия” с лектор д-р Дончо Донев. В обучението участваха 10 библиотекари, от които 8 от РБ „Хр. Смирненски” – Хасково, и по един от Градска библиотека „П. Пенев” и Общинска библиотека – Свиленград. Всеки участник получи „Наръчник за консултанти по библиотерапия (библиотекари)” и сертификат за успешно завършено обучение.

 

 

 


 

 

 

 

 


 

 

 http://codeweek.eu

 

Роботи Финч

 

 

 Регионална библиотека „Хр. Смирненски” Хасково получи като дарение от Посолството на САЩ в България 5 броя роботи Финч на обща стойност 500 щатски долара. С тях ще се провеждат обучения, част от Eвропейската седмица на програмирането:

 

 

 

линкове към примерни задачи и инструкции,

както и официалния сайт на робота:

https://innovateconsult.net/products/finch/

https://www.finchrobot.com/getting-started

Coding resources from Bulgaria

EU Code Week 2017

 

http://codeweek.eu/resources/bulgaria/

  1. Home
  2. Resources
  3. Coding resources from Bulgaria

За начинаещи

За деца и ученици

  • Scratch – безплатна платформа и език за програмиране, разработени от MIT, за създаване на интерактивни анимации, прости игри и програми. Подходящо за деца и хора без опит в програмирането.
  • Видео уроци по програмиране от "Детската академия на Телерик", 2013-2014, проведена в София.
  • Материали от училищната академия на Телерик – видеозаписи и онлайн материли, прицелени към ученици от 7-ми до 12-ти клас, за усвояване на базови умения и знания по разработка на софтуер и подготовка за Националната олимпиада по информационни технологии (НОИТ).

За напреднали