FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Културен календар Август 2017

      195 години от рождението на Добри Чинтулов

        

Добри Чинтулов е възрожденски поет, композитор и педагог. Роден е в Сливен, в семейство на занаятчии. След като завършва обучението си в семинарията започва да преподава в родния си град. Запомнен е, освен като неизменен поддръжник на българската просвета и култура и основател на читалище, но и като деен участник в борбата за църковна независимост. Въпреки неголямото си творчество, Добри Чинтулов е автор на любими стихотворения като: „Стани, стани, юнак балкански”, „Къде си, вярна ти любов народна?”, „Вятър ечи, Балкан стене”, „Стара майка се прощава със сина си”.

 

 

 

 


 

 

 

 

Закриване на "Лято в библиотеката" 2017

 

 

 


 

 

„Лято в библиотеката” - 16.08.2017

"Чета и рисувам" в света на приказните герои

 

 

Децата от Общностен център Хасково рисуваха и се забавляваха при нас. Те с голямо желание се присъединиха към инициативата - събиране на капачки за рециклиране. Малчуганите донесоха повече от пет килограма.

 

 

 

 


 

 

„Лято в библиотеката” - 16.08.2017

„Кастинг на книга” – библиотечна игра

 

 

 

 

 

 


 

 

  

„Лято в библиотеката” -  9.08.2017

"Здравословно хранене" презентация и рисунки

 

 

 

 

 


 

 

 Стоян Михайловски (1856 – 1927)

 

Потомък на просветен възрожденски род, племенник на Иларион Макариополски, Стоян Михайловски е бил виден общественик, интелектуалец, литератор и писател, политик, председател на Върховния македоно-одрински комитет. Творчеството му е богато и разнородно по тематика и жанр. Може би най-известното му произведение е стихотворението „Химн на Св. Св. Кирил и Методий”, превърнало се в български всеучилищен химн по музиката на Панайот Пипков, а в последствие и в химн на българската просвета и култура 

 

 

 

 

 


 

 

“Посветен на Отечеството. 180 години от рождението на Васил Левски”

 

 

 

Изложба

 

Пътуващата изложба “Посветен на Отечеството. 180 години от рождението на Васил Левски” на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” може да бъде разгледана във фоайето на Регионална библиотека „ХР. Смирненски” – Хасково. Експозицията съдържа единадесет табла с документални материали за живота и делото на Васил Левски.

 

 

РБ „Хр . Смирненски” участва в изложбата с книги, сборници,статии от периодични издания, графики и снимки (представителна част от фонда), които разкриват в различни аспекти живота и дейността на Апостола на свободата. Отделено е специално място за материали, свързани с пребиваването на Левски в Хасковския край. Интерес представляват спомени на съвременници на Левски и Левски в художествената литература.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 

 

 

Кучето Барс и антиотровният екип на БДЗП (Българско дружество за защита на птиците) - лектор Николай Терзиев

 

.

 

 

 


 

 

КЛУБ „МЛАД КРАЕВЕД”

 

Програма
 

 

 
01.08 Известните личности от моя Роден град

 

 

Кои са личностите от град Хасково, добили не само национално, но и световно признание, научиха днес децата от клуб "Млад краевед". Запознаха се с живота и дейността на проф. д-р Асен Златаров, Александър Паскалев, Аспарух Лешников - Ари и проф. Недялка Симеонова. Чуха произведения в изпълнение на големия тенор и виртуозната цигуларка. А творческата им задача този път беше да направят колаж на известните личности от града.

 

 

 

 

08.08 Монумент „Света Богородица” и Камбанарията в Хасково.

 

 

Поредната сбирка на клуб "Млад краевед" при РБ "Христо Смирненски" премина при много голям интерес от страна на участниците в него. Тема на днешната сбирка бе Монументът "Св. Богородица" и извисяващата се в близост Камбанария. Младите краеведи изслушаха с внимание подготвената им беседа, дискутираха, а след това имаха предизвикателството да сътворят по шаблон миниатюрно копие - макет на статуята, с което се справиха отлично!

 

 

 

15.08 Изработване на родословно дърво

  

Заниманията в клуб  „Млад краевед”  днес продължиха с изработването на собствено родословно дърво. Децата се запознаха с творчеството на  хасковския краевед Вълко Грозев, както и с неговия уникален метод за описване на рода, разбраха що за наука е генеалогията и с какво се занимава тя. Всяко дете изработи родословното си дърво и накрая имаше и музикално изпълнение на китара .

 

 
 
 
22.08      Да се запознаем с паметниците отблизо – паметник на Незнайния войн, паметник на Капитан Петко Войвода, паметникът на Димитър Иванов –Лицо, Старата часовникова кула
 

 

Заниманието в клуб „Млад краевед” бе посветено на част от паметниците на град Хасково. Децата изгледаха презентация за паметниците на Незнайния войн, на Капитан Петко Войвода, на Димитър Иванов – Лицо и Старата часовникова кула. Творческата им задача бе да нарисуват величествения монумент на Незнайния войн, който разгледаха и отблизо в детайли.

 

 

 

 

29.08  Посещение на Паскалевата къща

 

Последната сбирка на децата от клуб "Млад краевед" завърши с посещение на Паскалевата къща. Младите краеведи разгледаха къщата-музей и научиха за историята и́ от етнографите Диляна Пецова и Маргарита Цветанова от РИМ-Хасково. Разделяме се с много приятни спомени и обещание за нови срещи.