FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Културен календар Април 2017

135 години от рождението на Боян Пенев

 

В РБ „Хр. Смирненски” е изложена витрина по случай 135 години от рождението на Боян Пенев – изтъкнат литературовед, критик и литературен историк. Освен автор на специализирани научни публикации и трудове, той също така е автор на художествени произведения, както и на преводи от немски на български език. Автор е на обемния труд „История на новата българска литература”.

 

 

 


 

 

 

55 години от рождението на поетесата Петя Дубарова

 

В РБ „Хр. Смирненски” е изложена витрина по случай 55 години от рождението на поетесата Петя Дубарова, чийто живот приключва трагично. Нейни стихове са се публикували в различни литературни издания. Посмъртно е издадена стихосбирката „Аз и морето”, както и книгата „Най-синьото вълшебство”, със събрани стихове, писма и лични изповеди.

 

 

 

 


 

 

 

Изложбата „Литературни върхове и нови хоризонти” представя историята на „Южна пролет” чрез наградените творби, лауреатите, ежегодните издания, съпътстващи конкурса (биобиблиографските справочници на участниците и био-библиографиите на носителите на наградата „Александър Паскалев”), снимков материал и афиши от първите години на литературния конкурс. Творбите на тазгодишните участници ще се срещнат със своите първи читатели  в Хасково в специално отреден кът, във фоайето на библиотеката.

 

 

 

 

Роденият в София Нидал Алгафари завършва специалност ”Кинорежисура” в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. Режисьор е на студентското предаване „Ку-ку”, на игрални и документални филми („Ла донна е мобиле” , „Сирия – история и легенди“). Продуцира и режисира телевизионни предавания („Наблюдател; „Анонси”). За периода 2002 – 2004 г. е изпълнителен директор на БНТ.

Автор е на книгите: „Боже, защо Господ лъже?” -2014 г. ; „Аллах, милост нямаш ли?”- 2015 г.; и „Любиш ли, ти Бог си!”- най-новата му книга.

 

 

Авторката на хитовата поредица „Приключенията на мотовете”Радостина Николова /Ради/ ни развълнува със странните и симпатични създания, които са си наумили да превърнат света в едно прекрасно място за игра.

Младата и талантлива авторка ни запозна и с еднорогия елен Вундаба- герой от най- новата й книга „Моите красиви рога”.

В този приказен свят се потопиха второкласниците от ОУ „Климент Охридски”.

 

 

 

Среща - разговор на дебютантите с журито на националния конкурс "Южна пролет" 2017

 

 


     Евелин Роуз Стрейндж Уайлд или Иви Уайлд е англо-австралийска писателка. Родена в Лондон през 1980 г., тя израства във фермата на своите баба и дядо на източното крайбрежие на Австралия в Ню Саут Уелс. Образованието й е в сферата на креативното писане. С първата си издадена новела през 2009 г. печели две награди. През 2010 г. е номирана от вестник Дейли Телеграф като един от двадесетте най-добри британски писатели до 40-годишна възраст. През 2013 г. е включена в престижния лист на Най-добрите млади британски новелисти. През 2014 г. с втората си издадена новела „Всички птици пеят”, Иви Уайлд печели наградата Майлс Франклин, както и Европейската награда за литература. „Всички птици пеят” е преведена на български език и се издава от издателство „Персей”.

 

 

 

 

 

"Приказки от слънчевото прозорче"

 

 

 

 

Представяне на книга с творчество на деца от ДГ”Слънце”: ”Приказки от слънчевото прозорче” :

 

3

 


 

Пресконференция по проект „Кой Чисти в природата”

 

 

На 21 април от 14.00 часа, в Детския отдел на  Регионална библиотека „Хр. Смирненски” се проведе пресконференция по проект „Кой Чисти в природата” в рамките на конкурс „Библиотеката – активен участник в обществения живот ” , с финансовата подкрепа на Фондация „Глобални библиотеки – България“, Договор № МК-ДБФ-22/15.09.2016 г.

 

Проект „Кой чисти в природата?“

се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България” в Конкурс за проекти – 2016 „Библиотеката – активен участник в обществения живот” .

Партньори:

Регионална библиотека „Христо Смирненски”, Хасково

Партньори:

Сдружение „Алианс за регионално сътрудничество и развитие”,

ОУ „Христо Смирненски“ – Хасково

Библиотека при Народно читалище „Н.Й.Вапцаров 1961” гр.Маджарово

Време на проекта: 15. 09. 2016 г.- 30. 04. 2017 г.

Размер на безвъзмездното финансиране: 3050 лв. , 20% задължително съфинансиране, -  610 лв. Общо планирани разходи 3660 лв.

Цел на проекта: Утвърждаване ролята и мястото на РБ „Хр. Смирненски“ като активен участник в културния и обществен живот на Хасково и региона.
Специфични цели:

1. Изграждане у младите хора на устойчива екологична култура, отговаряща на един нов вид гражданство – европейското.
2. Възпитаване на отговорно поведение към природата, процесите и явленията в нея, ангажираност към проблемите на опазване на околната среда и готовност и инициативност за включване и провеждане на различни екоакции.

 

 

 


 

Обучение по компютърна грамотност

 


 

 

От  11.04.2017г. в Регионална библиотека „Христо Смирненски”  се провежда поредното обучение по компютърна грамотност за начинаещи.  Участниците ще  усвоят работа с операционна система  Windows, текстообработваща програма  Word, търсене на информация в интернет, търсене на информация в каталога на библиотеката, електронна поща и скайп.

Обучението се провежда в обучителния център на библиотеката,  оборудван по програма „Глобални библиотеки- България”

 

 
 
 

 
 

 


 

Светли пролетни празници 
 
  
Трепетното очакване на светлите празници е неизменно свързано с въпроси за обичаите, ритуалите, традиционната храна, украсата на дома и всичко , което повеляват традициите.
Отговори на тези въпроси предлага РБ „Хр. Смирненски” с изложената литература по темата.
С пожелания за светли и красиви Великденски празници!
 

  
 

„Бисерче вълшебно”  

 

 

 

„Бисерче вълшебно” е единствената награда за най-добра детска книга в България, чието жури са децата. Чрез нея читателите на възраст от 6 до 15 години имат възможност да се срещнат с модерната детско-юношеска художествена литература, издадена в предходната на гласуването календарна година.

Бъди читател с мнение!

Гласувай!

http://www.biserche.com/

 

 

 

 


 

 

 

Изложба по проект “Кой чисти в природата?”

 

 

 

     Проектът се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки - България” в рамките на конкурс „Библиотеката активен участник в обществения живот”. Партньори по проекта са: Регионална библиотека “Хр. Смирненски“, „Алианс на регионално сътрудничество и развитие”, Клуб „Земляни“ при СУ „Хр.Смирненски“ , Хасково и библиотеката при НЧ „Н. Й. Вапцаров -1961“ гр. Маджарово.


 

   В конкурса взеха участие 37 ученици, от които 21 от Хасково,7 от Маджарово, и 9 от София. Творбите са общо 57,съответно 31 рисунки и 26 фотографии. Всички са публикувани на специално изготвена секция за проекта, част от сайта на библиотеката и във фейсбук страницата.

   Изложбата включва рисунки и фотографии от обявения по програмата конкурс и тематично свързани книги от фонда на библиотеката, даващи богата информация за защитени природни обекти , растителни и животински видове в България , биоразнообразието в Източните Родопи и др.

 

 

    Бяха раздадени много награди.

 

 

 


 

 

 

Урок на тема „Класици на българската живопис”

 

 

Урок на тема „Класици на българската живопис” изнесе в читалня „Изкуство” хасковският художник Даниел Русев. Възпитаникът на Николай Майсторов запозна децата от школата по изобразително изкуство „Пастело” към ДНА с творчеството на някои от най-добрите наши живописци след Освобождението и първата половина на ХХ в.  По време на урока малките художници разгледаха множество репродукции на творби на Владимир Димитров – Майстора, Дечко Узунов, Златю Бояджиев, Васил Стоилов, Данаил Дечев и Николай Райнов, които са част от богатия фонд на Регионална библиотека. Под ръководството на своя преподавател всяко от децата избра и нарисува свой вариант на картина на български художник. Рисунките ще бъдат показани в специална изложба в библиотеката. В края на занятието малките ученици  разгледаха с интерес специализираната литература в читалня „Изкуство”.