FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Културен календар Януари 2017

139 години от Oсвобождението на град Хасково

 
  
В Хасково отбелязахме 139 години от Освобождението на града от Османско робство. Събитието се състоя пред паметника-морена срещу църквата „Успение на Пресвета Богородица“ Хасково. На ритуала бяха поднесени венци и цветя:
 
 
 
 

 

  

За втора поредна година, Регионална библиотека „Хр. Смирненски”- Хасково е част от националната кампания „Читател на годината”, организирана от Столична библиотека и евродепутата Мария Габриел с подкрепата на Българската библиотечно-информационна асоциация. Целта е да се насърчи четенето сред всички възрасти. Регионалните библиотеки имат определяща роля за формиране на читателски умения , придобиване на знания и култура, и съдействат за улесняване на междукултурния диалог.

 


Читател на годината, 2016 на Регионална библиотека „Хр. Смирненски” – Хасково е Татяна Колева с 249 прочетени книги. Тя ще посети Европейския парламент в Брюксел, заедно с още 27 читатели от страната:
 
 
 
 

Най-активни читатели на Детски отдел за 2016г.

 

     За пета поредна година Детски отдел на РБ „Хр. Смирненски” награди своите най- активни читатели за 2016г.. В Първа възрастова група (предучилищна възраст- 3 кл.) победител е първокласникът Диан Николаев Петров, който е прочел  190 книжки. 

 

 

 

 

  На второ място е петгодишният  Веселин Динков Лисов, заел 178 екземпляра.

 

 

 Третото място е за второкласничката Гергана Руменова Пенкова със 164 книжки.

 

 

 

Първенец във Втора възрастова група (4 кл. – 7 кл.)  със 188 прочетени томчета е Михаела Иванова Иванова (4 кл.) Деляна Живкова Янкова(5 кл.) е втора със 104 заети заглавия. На трето място е Елена Венелинова  Николова, заела 99 книги.

 

 

Специалното  отличие бе за победителката от 2013г. и няколко години на второ място Гергана Миткова Евтимова (6 кл.)

 

 

 

 

Всички призьори получиха грамоти, книги и безплатен годишен абонамент, а отличниците Диан и Михаела своя звезда в нашата „Алея на славата”.

 


  

   

Откриване на Изложба "Зимна Импресия" 

 

 
 
          Изложба под надслов  „Зимна импресия” бе открита на 12 януари в централното фоайе на РБ „Христо Смирненски”   Хасково. 
 

 

 

 

 

 

 

 

 Деветте витрини на експозицията представят репродукции на картини от различни епохи и художествени стилове, а също така фотографии,  музикални произведения и стихове, вдъхновени от зимата.
 
 
 
 

 

 

 

 
 
     Включени са пейзажи от края на ХVI-ти до средата на ХХ век, сред които шедьоври на световната живопис, като „Ловци в снега” на фламандския ренесансов художник Питер Брьогел – Старши, „Зима” на испанския майстор Франсиско Гоя и едноименната картина на известния руски пейзажист Иван Шишкин.
 
 
 
            Сред по - известните художници в изложбата са бащата на импресионизма Клод Моне, норвежкия експресионист Едвард Мунк, класиците на българската живопис Златю Бояджиев, Цанко Лавренов, Константин Щъркелов, Ненко Балкански и др. Хасковският художник Димитър Иванов – Лицо е представен с репродукция на картината си „Стария мост” от 1933 година, която изобразява зимен пейзаж.
 
 
 
 
 
 
 
Музикалната част на изложбата включва прочути произведения на Вивалди, Хайдн, Шуберт, Чайковски, Прокофиев. Сред стиховете за зимата, допълващи експозицията, се открояват творби на Пушкин, Лермонтов, Тютчев, Вазов, Елисавета Багряна и Георги Константинов. 
 
     Изложбата на библиотеката допълват фотографии на снежно Хасково :
 
 
 
 

 

 

90 г. от рождението на Стефан Кралев

 

      На 9 януари 2017 г. се навършват 90 г. от рождението на Стефан Кралев – български библиограф и библиотековед (1927–1989), дългогодишен преподавател в Държавния библиотекарски институт  и негов зам. директор от 1979 до 1987 година.
За нас, неговите студенти, Стефан Кралев ще остане в спомените ни като пример за професионализъм и отдаденост на библиотечното дело и библиография. Ерудит и естет, човек с богата култура и тънко чувство за ирония и самоирония.
         Стефан Кралев завършва Първа мъжка гимназия в София през 1945 година, ДБИ през 1955-та и Институт по културата „Н.К.Крупская” в Ленинград през 1970 г.
         Работи като методист в Окръжна дирекция „Библиотеки” в София, в отдел „Библиотеки” към КНИК, ст. преподавател по специална библиография - 1973-87г., зав. катедра „Библиография” и зам.-директор на ДБИ. Дългогодишен сътрудник на сп.”Библиотекар” и член на редколегията му. С над 65 публикации в областта на библиографията и библиотекознанието, с многобройна армия от  възпитаници, които продължават делото му и достойно вървят по нелекия път на будители и просветители на нацията. Благодарност и поклон, учителю!

 

 


 

 

100 години - 100 плаката

 

Изложба на библиотечни плакати от цял свят