FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Културен календар Декември 2016

 

100 години - 100 плаката
Изложба на библиотечни плакати от цял свят
  
 
 
 

УВЕДОМЛЕНИЕ
Регионална библиотека “Христо Смирненски” уведомява, че от 2017г. всеки последен четвъртък от месеца няма да работи с читатели, поради профилактика на библиотечния фонд.

 

„От Игнажден до Васильовден”
 
На 20.12.2016 г. (Игнажден) във фоайето на Регионална библиотека „Христо Смирненски” беше открита изложба „От Игнажден до Васильовден” :
 Изложените материали, част от фонда на библиотеката, разкриват многоаспектно едни от най-обичаните и важни български празници: Игнажден, Бъдни вечер, Коледа, Стефановден, Нова година и Васильовден. Сборници, графики, ноти и сканирани материали представят празниците с техните ритуали, забрани, гадания и предсказания, обредни вещи, храни и символи, метеорологични прогнози, наричания и благословии :
 
Отделено е внимание и на зимните празници в художествената литература. Изложени са произведения на Вазов, Чудомир, Георги Господинов; разказът на О′ Хенри – „Даровете на влъхвите”, „Коледна песен” на Дикенс и др.
 
 
 

 
 
  

20.12.2016г.- Ден на отворените врати в библиотеката

 

 Регионалната библиотека организира за пореден път тази година

Ден на отворените врати.

 В рамките на инициативата всеки може да стане читател без абонаментна такса.

Другото предимство е, че закъснелите с връщането на книгите могат да се разминат без глоба.

 

 

115 години от рождението на Недялка Симеонова

Дигитална изложба

 

 


 

 

Георги Балабанов представи своята книга „Молитва за земята“

 

Събитието се състоя в детската читалня на Регионална библиотека “Христо Смирненски”. Организатори са Регионална библиотека “Христо Смирненски” и Дружество на писателите – Хасково. Слово за творчеството на писателя произнесе Мина Карагьозова. Георги Балабанов не четеше, а рецитираше разказите си. Гостите бяха възхитени, че той знае всичките си произведения наизуст. Писателят обясни, че всеки един разказ е истински и с действителни участници. На края отправи своите благодарности към всички присъстващи.

 

 


 

 

Регионална библиотека “Христо Смирненски”

Дружество на писателите - Хасково

представиха

Благовеста Касабова

Творчески портрет

Благовеста Касабова е родена в гр. Козлодуй. Завършила е Девическа гимназия в Плевен и българска филология в СУ „Св. Кл. Охридски“.  Дълги години работи, като редактор в издателство ,,Народна младеж”,  първи зам. – гл. редактор на вестник  ,,Новият пулс’’ и др. Публикува многобройни литературно-критически и публицистични материали в литературния  и периодичния печат.  Автор е на 20 книги, между които: „Калина Малина“, „Дълг и слава“, „Първообраз на света“, „Богородица на свободата“ (за Баба Тонка Обретенова), „Ръми в душата ми“ (за Мара Белчева), „Чудотворката“ (за Фани Попова-Мутафова), „Минало неотминало“, „Обич за обич“ (литературна анкета с Евтим Евтимов), „Неделна книга“ (в съавторство с Нина Андонова). Носителка на национални награди: За принос в дома на Министерството на културата,  За литературна критика на Съюза на българските писатели , приз ,, Калина Малина”, приз ,,Георги Братанов” за публицистика.  Доайен на българската литературна критика.

 

 


  

Регионална библиотека “Христо Смирненски”

Дружество на писателите - Хасково
представиха
Величка Тилева
„Всеки миг е любов”

Стихотворения