FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Културен календар Октомври 2016

 По повод Деня на народните будители – 1ноември

РБ„Христо Смирненски” представя
Нестор Марков Демирев е български възрожденец, просветен деец и общественик. Той е учител в продължение на 40 години, а през 1883 година за няколко месеца е управляващ Министерството на вътрешните работи.
Нестор Марков е роден през 1836 година в Иробас (днес Криво поле), Хасковско, в заможно семейство. Той учи в родното си село (1848-1855), в Куручешме (1855-1856) и в Хаскьой (1859-1862). През 1856-1859 година е учител в Иробас, а през 1862-1865 година - в Харманли. През 1865-1866 година завършва Пловдивското училище, като ученик на Йоаким Груев. След това е учител в Хаскьой (1866-1867), Плевен (1867-1870), Русчук (1870-1872), отново в Плевен (1872-1873), в Габрово (1873-1876) и в Петропавловската семинария в Лясковец (1876-1877).[1]
По време на Априлското въстание през 1876 година Нестор Марков е арестуван за кратко. През Руско-турската война (1877-1878) сътрудничи на руската армия, като преводач в щаба на генерал Йосиф Гурко. При Временното руско управление (1878-1879) е секретар на окръжния началник на Хасково. След това е окръжен управител на Стара Загора (1879-1881), Търново (1882-1884) и Русе (1884-1886). През 1883 година за кратко изпълнява длъжността министър на вътрешните работи в правителството на Леонид Соболев. По-късно отново е учител - в Първа софийска мъжка гимназия (1887-1893) и в Русе (1893-1896).[1]
Нестор Марков умира на 11 декември 1916 година в София. Синът му Марко Марков, студент по математика, загива като четник на ВМОРО в четата на Никола Дечев в 1903 година. Микробиологът акад. Владимир Марков (1883 — 1962) е негов син.
До края на своя земен път Нестор Марков е окръжен управител във Варна и Пловдив /1901-1903/, а през останалото време е изцяло отдаден на книжовните си занимания. Речниците му непрекъснато се преиздават и усъвършенстват, получават и международно признание. За тях той е удостоен с почетно звание от Френската академия на изящните изкуства. Нестор Марков е останал в историята не само с лексикографското си дело, но и за заслугите му като просветител и революционер, като един от “строителите” на нова България.
 
Библиография

    Българо-френски речник. 1898 

 


 

Европейска седмица на програмирането - Europe Code Week

На 20 и 21 октомври в рамките на Европейската седмица на програмирането (Europe Code Week) в Детски отдел на РБ „Хр. Смирненски” се проведе обучение за деца по програмиране с робота Финч. Гост – лектор бе Валентина Терзиева от Градска библиотека „Пеньо Пенев”, Димитровград.
Своите първи стъпки в кодирането направиха децата от 5 клас на ПМГ „Боян Петканчин” и от Клуб по информатика към СОУ „Хр. Смирненски” Хасково.
Роботите Финч се използват за обучение по компютърни науки. Дизайнът и функционалността им са резултат от четири годишно проучване на института Carnegie Mellon. Предназначени са да подпомагат овладяването на редица езици за програмиране. Роботите Финч, използвани в обучението, са предоставени от Посолството на САЩ в България и Фондация „Глобални библиотеки-България“.
 
 
 
 
 
 
  

Иван Маринов представи

"Южни сияния"

 

 

Писателят, преводач и общественик Иван Маринов събра в в зала “Хасково”  близки, приятели и почитатели на писменото слово на литературна вечер.
Срещата бе по случай представянето на сборника "Южни сияния"
 
 
 
В началото автора представи директорът на Регионална библиотека “Христо Смирненски” Кирилка Страшникова:

Творчеството на Маринов бе представено и от Марин Кадиев - председател на Съюза на независимите писатели и академик от БАНИ:

 

Иван Маринов е председател на Хасковското дружество на независимите български писатели. Роден през 1930 г. в димитровградското село Добрич, детството му преминава в село Горски извор. Завършил е руска филология в Софийския университет през 1953 г. Бил е преподавател в Учителския институт в Хасково и инспектор по образованието в Окръжния съвет. Пише и публикува проза, поезия и преводи от руски език още от далечната 1950 г. Превел е пет пиеси от руски автори, играни на хасковска сцена с руски режисьори.

Участвал е със свои доклади на международни конгреси в Прага, Варшава, Берлин, Москва и София. Написал е и документалния роман за рано починалия поет Иван Николов – „Ида жив”, както и „С люляк в душата”, в която единствен засега прави задълбочен анализ на преводната поезия на поета.

Носител е на високите държавни отличия „Кирил и Методий” - ІІІ и ІІ степен, юбилейни медали и др. Член е на УС на Съюза на независимите български писатели.
„Пет закани на смъртта” /2000/ – есета и очерци,

„Между два сезона” /2000/ – поезия,

„Ида жив” /2002/ – Иван Николов – живот и творчество

„Откровения” /2004/ – избрана лирика,
„Обичах синевата” – живот и творчество на поета Никола Пилев. 
 
 
 

 
 
 
„Повест за училището“
представи писателката Магдалена Манчева 
 
Да си поговорим за училището.
Това е призивът на писателката Магдалена Манчева в новата й книга "Повест за училището". Авторката описва действителната атмосфера в повечето български класни стаи. Казват, че най-хубавата част от човешкия живот е свързана с училището. Но образованието има и друга страна, за която не е прието да говорим. Може би точно тази противоречива същност на образованието са вдъхновили Магдалена Манчева в „Повест за училището“.
 
„Повест за училището“ е огледало на образователната ни система, сподели авторката.
 Книгата на Магдалена Манчева е с модерно звучене и може да бъде прочетена на един дъх.
 
 
 
 
 
 

 

Фондация „Глобални библиотеки България”
 
 конкурс „Библиотеката–активен участник в обществения живот”-2016 г.
 
Проект" Кой чисти в природата? " на РБ "Христо Смирненски" Хасково

 

Регионална библиотека „Хр. Смирненски“ спечели проект „Кой чисти в природата?" в Конкурс за малки проекти, 2016 г.на Фондация Глобални библиотекиБългария :Библиотеката – активен участник в обществения живот“, договорРД11-00-115/24.06. 2016 г. с Министерство на културата.
          Проектът ще бъде реализиран в партньорство с:
Сдружение „Алианс за регионално сътрудничество и развитие”, гр. Хасково, ОУ „Христо Смирненски”, гр. Хасково и НЧ „Н. Й. Вапцаров-1961”, гр. Маджарово.
          Размер на безвъзмездното финансиране по договор № МК-ДБФ-22/15.09.2016 г. е 3050 лв. със задължително съфинансиране от 20%.
          Целите на проекта:
          1.Изграждане у младите хора на устойчива екологична култура, отговаряща на един нов вид гражданство – европейското.
          2. Възпитаване на отговорно поведение към природата, процесите и явленията в нея, ангажираност към проблемите на опазване на околната среда и готовност и инициативност за включване и провеждане на различни екоакции.
          Целите са в унисон с една от основните функции на обществените библиотеки – образователната.
           Дейностите по проекта ще продължат до 30.04.2017 г. Ще бъде проведено обучение на ученици от клуб “Земляните“ при ОУ „Хр. Смирненски“, гр. Хасково и от СОУ ”Д.Маджаров”, гр. Маджарово, с цел получаване на познания за начина на функциониране на природните екосистеми и устойчивостта в природата, насърчаване инициативността у децата за включване в различни екоинициативи.
          Сред основната целева група ще се организира конкурс за рисунки/фотографии „Чистачите в природата и при хората“, посветен на лешоядите и въздействието на човешката дейност върху тях.
          Ще бъде организирано посещение на деца от Хасково и Маджарово в Природозащитния център в Маджарово за наблюдение и запознаване с лешоядите и други редки птици.
          В двете библиотеки ще бъдат подредени тематични изложби от книги, посветени на екологията, рисунки и фотографии от конкурса.Предвидено е изработване интернет страница и профил във Фейсбук на проекта, кактои книжка със защитените животински и растителни видове в хасковски регион.       

След приключване на проекта, сайтът ще се превърне в една информационна платформа, където наред с интересни факти по екология, полезни за обучението в клубните форми ще бъдат публикувани новини за предстоящи екосъбития и друга полезна информация.

 

 

 

 

  

ОТКРИТИ ЛЕКЦИИ „ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ В САЩ”

 

Колебаете се, къде да продължите образованието си: в Европа, САЩ, Канада? Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт” представя възможностите за висше образование в САЩ: процес на кандидатстване, документи, стипендии, подготвителни програми.

 
Лектор: Снежана Тенева, консултант за висше образование в САЩ, (02) 981 6830; 0898/823 329; steneva@fulbright.bg;
 
ДАТА:  25 октомври, 2016
ЧАС:  17:00
МЯСТО:  Регионална библиотека"Хр.Смирненски", Хасково
 
ПОКАНЕНИ СА УЧЕНИЦИ, СТУДЕНТИ, РОДИТЕЛИ, УЧИТЕЛИ – ВСИЧКИ, КОИТО СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ В САЩ!
 
 
 

 
  

Обучение по Компютърна грамотност

 

Обучение по Компютърна грамотност организира
 Регионална библиотека "Христо Смирненски"- Хасково.
 
Обучението има за цел да даде знания и умения за работа с компютър на потребители на Библиотеката и да съдейства за тяхното активно и ползотворно присъствие в Интернет. Търсене на информация в Интернет, електронна поща. социални мрежи - това са част от темите, по които участниците ще бъдат обучени.
 
Всички желаещи да бъдат включени в обучения, могат да се запишат на място в Обществен Информационен център или Читалня 1 на Регионална библиотека "Христо Смирненски"- Хасково.