FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Културен календар Юни 2016

Изложба

"Шедьоври на световното приложно изкуство"

 

С изложба „Шедьоври на световното приложно изкуство” РБ „Христо Смирненски” отбеляза Деня на занаятите – 29 юни. Деветте витрини на експозицията включват  книги и албуми с фоторепродукции на някои от най-прочутите творби на майсторите - занаятчии от античността до наши дни. Всяка от витрините представя определен занаят – бижутерство, грънчарство, дърворезба, тъкачество, кожарство, стъкларство, резба върху кост и камък.

 

        Централната витрина в изложбата е посветена на българското приложно изкуство. Наред с книги за прочутите ни тракийски и средновековни съкровища, в нея е показана и фоторепродукция на едно от най-големите открития на родната археология през последните години – златен „дъбов” венец на тракийски владетел от могилата Голяма Косматка край Шипка. Сред шедьоврите, заслужили овации и на Запад, са и уникалната керамична икона на св. Теодор Стратилат от X в., огърлицата от Преславското златно съкровище и Рафаиловият кръст от края на XVIII – началото на XIX в., който е великолепен образец на миниатюрна дърворезба.

 

Най - голямо внимание привличат албумите с регалии, в които са показани корони и скиптри на руски и западноевропейски владетели от началото на ХI- тидо средата на XIX в. Като безспорни шедьоври на ювелирното изкуство могат да бъдат определени Голямата и Малката императорска корона на Руската империя,златният императорски скиптър с диаманта „Орлов”, короната на датския крал Кристиан IV (1588 - 1648), диамантената шапка на Петър Велики (1682 – 1725), кактои короната на неговата племенница - императрица Анна Йоановна (1730 – 1740).

Експозицията представя още албуми със забележителни образци на керамиката и килимарството от цял свят, както и мебели с изкусна дърворезбаот различни епохи и стилове. Любопитство предизвикват илюстрациите с фигури от най - стария известен килим в света – „Пазирик” от V в. пр. н. е.

Изложбата може да бъде разгледана в централното фоайе на библиотеката до края на август. 

 

 


 

Талантливата и лъчезарна Йоана Аврамова представи своята първа книга „Лудориите на Рой и Родни” в Детския отдел на РБ „Хр. Смирненски”. Творбата вече е спечелила първо място в Националния конкурс „С вяра в бъдещето” на Сдружение за ново образование.
 
 Младата писателка си заслужи много аплодисменти, цветя и куп хубави пожелания, а на края всеки гост си взе книжка с автограф. Подарък получи и Детският отдел- 5 екземпляра от „Лудориите на Рой и Родни”, които със сигурност ще предизвикат интереса на младите читатели :

 

 


 

 

Петя Дичева представи новите си книжки

С танц и авторска музика Петя Дичева представи новите си книжки "Необикновените приключения на пирата Вилмор" и "Песнички за малки музиканти" , която съдържа и музикален диск с песните от книжката: