FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Културен календар Април 2016

  

 

150 години от рождението на Пенчо Славейков - Прозрението на българския гений

 

Един от Тринадесетте поименни безсмъртни българи
На 27 април 2016 г. в Регионална библиотека "Хр. Смирненски" бе отбелязано
150 години от рождението на Пенчо Славейков

 

 

 

  

 


ОБЩИНА ХАСКОВО

Регионална библиотека „Хр. Смирненски“
 
 
ХLIV Литературни дни
“Южна пролет”
 
 

 20 април  2016

 В рамките на XLIV-те Литературни дни „Южна пролет” гост на Хасково бешe Георги Бърдаров- победител в телевизионното предаване „Ръкописът“ по Българска национална телевизия.Срещата се състоя на 20 април в Регионална библиотека „Хр. Смирненски”
 
 
 
 
 

 21 април  2016

Регионална библиотека „Хр. Смирненски“ 
Приключение в света на книгата с Петя Кокудева, носител на „Пегас“ за 2012 г.
 
 
 
 Регионална библиотека „Хр. Смирненски“
Среща разговор на дебютантите с журито на националния конкурс „Южна пролет” 2016
 
 
  Регионална библиотека „Хр. Смирненски“
Гостува Милош Латинович с първата си книга на български „Сто дни дъжд“
 
 
 
 

  
 
 

 

 

 

 

 Изложба, посветена на 140- годишнината от Априлското въстание, бе открита на 15 април в фоайето на РБ „Христо Смирненски” :

 

 
 Експозицията под надслов : „О, движенье славно…!” представя богата художествена и историческа литература по темата, албуми със снимки на паметните места и героите от 1876 год., както и обща карта на въстаналите селища.
 
 
В 9-те витрини са показани и репродукции на картини на З.Бояджиев, С.Русев, Д. Гюдженов, П. Морозов, В.Стайков и А.Пиотровски, грамофонни плочи и компактдискове със записи на популярни песни, стихове и спомени на участници в априлската епопея :
 
 
 Отделено е специално място и на театралните и филмови постановки, възкресили събитията отпреди век и половина - телевизионният сериал „Записки по българските въстания”, двете екранизации на романа „Под игото”от 1952 и 1987 год. и спектаклите на Народния театър по безсмъртната Вазова творба:
 
Сред най-интересните експонати е статия за Априлското въстание от 9 юни 1876 година на вестник „Нова България” :
 
„Сонет за кланетата на християни в България” на О.Уайлд и „Крокет в Уиндзор” на И.Тургенев са две от творбите в експозицията, които акцентират върху силния отзвук по света от кървавия разгром на Априлското въстание.
Посетителите могат да видят и една доскоро неизвестна снимка на Райна Княгиня като учителка след Освобождението. Тя е публикувана в книгата „Лечители - бунтовници”, която съдържа очерци и биографични материали за здравните дейци през Априлското въстание. Освен за Райна Попгеоргиева, която става първата дипломирана българска акушерка, сборникът разказва и за  лекаря на „Хвърковатата чета”д-р Васил Соколски, както и за Павел Бобеков и Георги Зафиров – също активни участници във въстанието с медицинско образование.
 
 Любопитен е и представеният в изложбата фолклорен сборник с нотите и текста на народната песен от Средногорието „Тодор си писмо написа”. В нея е възпят Тодор Каблешков, чието „кърваво писмо”слага началото на Априлското въстание преди 140 години.

 

 

 

 

 


 

 

Маратон на Четенето 2016

 

Презентация „Класически приказни герои”
В рамките на Маратона на четенето, който се провежда за единадесета поредна година,  днес ни гостуваха възпитаници на ОДЗ „Слънце”. Те участваха в презентацията „Класически приказни герои”, които сравниха с най- съвременния и популярен образ от едноименната приказка на Джулия Доналдсън- „Грузулак”. Историята толкова впечатли децата, че те пожелаха да чуят и продължението- „Детето на Грузулака”.

 

 

 

Маратон на Четенето 2016

 

"Пътуващо сандъче"

Детските книги от инициативата "Пътуващи буккросинг сандъчета" на Българската библиотечно-информационна асоциация продължават да пътуват из България и да радват децата.Днес в библиотека "Христо Смирненски” пристигна "Пътуващо сандъче" №20, пълно с интересни нови книги. Предвидено е книжките да останат в Детския отдел на библиотеката за три месеца, давайки възможност на читателите да ги прочетат преди да се отправят към следващата си дестинация, за да зарадват и други нетърпеливи читатели.

Заповядайте мили деца. Книгите ви очакват !!!

 

 

Ученици от 6 клас на ОУ „Хр. Смирненски” се запознаха с нов вид литературна игра, в която компютърът и книгите не си пречат, а дори си помагат- Буккросинг, играта на пътуващите книги:

 

Буккросингът е практиката да се оставят книги на публични места с цел да бъдат намерени и прочетени от случайни читатели. Всяка книга се регистрира на сайта Bookcrossing.com и получава уникален номер, който показва къде е пътувала, кой я е чел и какви са впечатленията му.

Именно такива книги- пътешественици съдържат и пътуващите сандъчета на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА). Децата упражниха буккросинг търсене със заглавията от сандъче №20.

 

 

Маратон на Четенето 2016

2 април -Международeн ден на детската книга

 
 
Заедно с малчуганите от ОДЗ „Зорница” отпразнувахме днес Международния ден на детската книга (2 април). Те се запознаха с приказния свят на Ангел Каралийчев и с голям интерес изслушаха приказката „Юначното петле”. Въодушевени от вълшебната история, малките любознайковци се заканиха да прочетат всички негови приказки.

   

 


 

 

 

 Иван Енчев

Отзив за стихосбирката „Лъч от обич” от Йордан Атанасов

Стихосбирката на Йордан Атанасов „Лъч от обич” (2015) звучи като дълга лирическа одисея, която е изречена на един дъх в продължение на половин век. На пръв поглед това твърдение може да изглежда парадоксално, но е факт. Произведенията, включени в тази книга, не са групирани в отделни части или цикли. Те следват едно след друго. Чувствата в тях преливат постепенно. Личи си твърде сериозната грижа на автора да ги обедини с червената нишка на своята богата автобиография, макар и те да са тематично различни.

Няколко са основните теми в сборника, с които поетът изразява чувствата, вълненията и преживяванията на лирическия герой. Самото заглавие недвусмислено подсказва, че централното, водещото чувство на произведенията, ще бъде човешката обич във всички нейни измерения и разновидности.