FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Културен календар Март 2016

Маратон на Четенето 2016

Представяне на стихосбирката „Лъч от обич” от Йордан Атанасов

 Иван Енчев

Отзив за стихосбирката „Лъч от обич” от Йордан Атанасов

Стихосбирката на Йордан Атанасов „Лъч от обич” (2015) звучи като дълга лирическа одисея, която е изречена на един дъх в продължение на половин век. На пръв поглед това твърдение може да изглежда парадоксално, но е факт. Произведенията, включени в тази книга, не са групирани в отделни части или цикли. Те следват едно след друго. Чувствата в тях преливат постепенно. Личи си твърде сериозната грижа на автора да ги обедини с червената нишка на своята богата автобиография, макар и те да са тематично различни.

Няколко са основните теми в сборника, с които поетът изразява чувствата, вълненията и преживяванията на лирическия герой. Самото заглавие недвусмислено подсказва, че централното, водещото чувство на произведенията, ще бъде човешката обич във всички нейни измерения и разновидности.

 

 

 

 

 

 

Румен Стоичков представи „Някъде там“
Румен Стоичков , радио журналист в БНР, водещ на „Нощен хоризонт”, с над 1100 предавания, представи със снимки и гласове своите книги „Някъде там“ – Пътеписи от 53 непознати селца, легенди и 8 интервюта на значими българи, съхранени в Златния фонд на БНР и „Из стръмнините на България“ и „Преди забравата” .
„Из стръмнините на България” съдържа 75 публикации и 450 цветни снимки. В книгата са си дали среща преданията, легендите, историята, тъжните песни и хипотезите за произхода на едно или друго изчезващо или трудно достъпно селище.
В „Преди забравата”, от 2012г., са поместени 75 негови публикации, разказващи предимно за малки населени места в България.
Румен Стоичков е носител на Специалната награда на журито от Медийния фестивал в „Албена”-2005 г., Годишната награда на СБЖ в раздел „радиожурналистика” – за репортерско разследване, показващо недомислиците и униженията, на които са подложени българските граждани от фирмите ни за автобусни превози из Европа -2007 г. и Втора награда за репортаж, посветен на Източните Родопи – в конкурса на проект „Новото тракийско злато”.