FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Културен календар Maй 2015

 
 


  
 
Регионална библиотека „Хр. Смирненски” се включи в  националната кампания „Читател на годината”, инициирана от Евродепутатът Мария Габриел и Столична библиотека, с подкрепата на Българската библиотечно-информационна асоциация. Всяка една от регионалните библиотеки, участващи в кампанията, ще излъчи измежду своите читатели „Читател на годината 2015” на базата на най-голям брой заети книги през годината. Наградата за всички отличени с приза е посещение на Европейския парламент в Брюксел, осигурено от евродепутата Мария Габриел
 


  
 
 
Изложбата "Съкровищата на световните музеи" на РБ "Христо Смирненски" е част от проявите по случай националната библиотечна седмица и е посветена на Международния ден на музеите - 18 май, 250-годишнината на Ермитажа и 145-годишнината от създаването на музея "Метрополитън" в Ню Йорк. Експозицията представя албуми с някои от най-прочутите произведения на изкуството, които се съхраняват в Ермитажа, Лувъра, Британския и Берлинския музей, Оръжейната палата в Москва, музея "Метрополитън", Египетския музей в Кайро и др. Всеки от музеите, включени в експозицията, е представен с кратка визитка с информация за местонахождението, годината на създаването му и броя произведения на изкуството, които се пазят във фондовете му.
Посетителите на изложбата могат да видят снимки на най-голямата ваза в света - Коливанската, която тежи 19 тона и е сред емблемите на Ермитажа, короната на Екатерина Велика, направена от 5 000 брилианта и призната за най-красива в Европа, прочутата "Мона Лиза" на Леонардо в Лувъра, а също така златната погребална маска на Тутанхамон, скитско злато, шедьоври на приложното изкуство, скулптурата и живописта от Древен Египет до средата на ХХ век. Централно място в изложбата е отделено на находките, свързани с България и българската история, които са пръснати в музеите по целия свят. Сред тях са златното съкровище на Кубрат в Ермитажа, намерено край украинското село Малая Перешчепина през 1912 година, прабългарското съкровище от Наги Сент Миклош, съхранявано във Виенския художествено - исторически музей и съкровището на Кубер край албанското село Врап, което се пази в Ню Йорк и Истанбул. Отделено е място и на част от най-известните български писмени паметници от Средновековието: Лондонското четвероевангелие на цар Иван- Александър, Томичовия псалтир, Добрейшовото евангелие, Именника на българските ханове, История славянобългарская и уникалната "Книга за трите религии" на Софроний Врачански, препис от която се пази в библиотеката в Санкт-Петербург. РБ „Христо Смирненски” – Хасково притежава уникално фототипно издание и превод на преписа на прочутата Хроника на Константин Манасий от XIV век,  която е във Ватиканската апостолическа библиотека.
Изложбата „Съкровищата на световните музеи” може да бъде разгледана в централното фоайе на библиотеката от 11 до 28 май.
 
 
 
 
 
 
Представяне книгата на Моника Атанасова
„Утрото на осмия ден”
В последния ден от Националната библиотечна седмица Регионална библиотека „Хр. Смирненски” представи Моника Атанасова , с творчески псевдоним Василиса Мей,  и книгите ѝ „Утрото на осмия ден” и „Зачатие в бездната”- първите две части от фентъзи четирилогия за вечната борба между доброто и злото.
 
Авторска изложба на Даниел Русев, студент по изобразително изкуство във ВТУ ”Св.св.Кирил и Методий”
 Днес в Регионална библиотека „Хр. Смирненски” бе открита първата самостоятелна изложба на младия художник и читател на библиотеката Даниел Русев. Представени бяха 15 платна, рисувани през последната една година. Повечето картини изобразяват натюрморти с цветя, в синхрон с най-цветния месец от годината. Почти всички картини са правени от натура, пречупена през погледа на автора, за да придобият онази артистичност, която е способна да вълнува и провокира.
 
В рамките на Националната библиотечна седмица Регионална библиотека „Хр. Смирненски организира на 12 май Регионална кръгла маса на тема „Библиотеките- привлекателни центрове за учене през целия живот”.
Участваха представители на местната власт, държавни институции, училища, НПО, посланици на билиотеката и бяха споделени добри практики от обучения в обществените библиотеки.
 
 
 
 
 
 ДЕСЕТА ЮБИЛЕЙНА НАЦИОНАЛНА БИБЛИОТЕЧНА СЕДМИЦА ,
11 – 15 МАЙ 2015 г.
 
                Ще се проведе в рамките на проекта на ББИА „Библиотеките – място за учене през целия живот, спечелен към Програма Public Libraries 2020. Националната библиотечна седмица 2015 ще премине под патронажа на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО.
 
 
Творчески юбилей на хасковската поетеса Стойка Мариновска
  8 май