FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Културен календар Април 2015

Творческа вечер на Кина Михайлова

  

 

 


 

Ден на книгата и авторското право

  

Среща с Никола Райков

 

В Деня на книгата и авторското право Детски отдел на Регионална библиотека Хр. Смирненски “ срещна третокласниците от ОУ “ Хр. Смирненски “ със сладкодумния Никола Райков - автор на атрактивните книги-игри: “ Голямото приключение на малкото таласъмче “ и “ Още по-голямото приключение на малкото таласъмче”.

Сюжетът и илюстрациите на двете книжки искрено впечатлиха децата, които засипаха с въпроси младия писател. Всеки малчуган получи автограф и поиска да заеме представените заглавия.
 

  


 

 

XLIII Национален конкурс за дебютна литература

“Южна пролет”


На 22, 23 и 24 април 2015 год., в Община Хасково се проведе

XLIII Национален конкурс за дебютна литература “Южна пролет” :
 

22 април 2015 :

ИК „Персей” представи книгата „Обич безумна и свята”, с участието на Елисавета Шапкарева - внучка на Елисавета Багряна :

 

 

 

23 април 2015 :

Среща - разговор на дебютантите с журито на националния конкурс „Южна пролет” 2015 :

 

 

24 април 2015:

       Детски отдел на РБ „Хр. Смирненски” 
„Приказки от раклата на баба” – електронна книга, представена от ОДЗ „Звънче”
 
 
 
      РБ „Хр. Смирненски”
Представяне на книгата „Смъртта в живота само съществува” от Янислав Янков, носител на „Пегас” за 1974 год.

 

 

 

  

  


 

 

100-години от рождението на професор Любомир Тенев

 

Любомир Тенев,театровед, педагог, учен и общественик е роден в Хасково на 25 април 1915 г. в семейство на учители. И двамата му родители са френски възпитаници. Те му вдъхват любов към изкуството и особено към театъра. От малък го водят да гледа гостуващите в Хасково трупи. Ето какво споделя проф. Тенев в „ Духът на моя град“ през 1970 г. по повод удостояването му със златен медал „Проф. д-р Асен Златаров“ : “ В родния си град за първи път видях и истински театър… И дали тов...а не стана моя лична орис за цял живот... Тогава нашият град беше много театрален. Всички театри от страната и театрални трупи гостуваха в него със завиден успех. Аз добре зная това , защото моят баща по туй време беше не само директор на гимназията, но и председател на читалището. Тук за първи път чух имената на големите наши актьори, които моите съграждани с вълнение и радост произнасяха“. Л. Тенев от малък мечтае да учи литература и театър във Франция, по стечение на обстоятелствата , завършва право в СУ „Кл. Охридски“, но любовта му към литературата и театъра остават за цял живот. За формирането му като личност оказва голямо влияние и вуйчо му, Проф. д-р Асен Златаров. Още като ученик и студент публикува рецензии и отзиви за театрални спектакли в специализирани издания. При създаването на ДВТУ ( НАТФИЗ) е поканен за преподавател по история на западноевропейския театър, по- късно става негов ректор. Негови възпитаници са няколко театрални поколения. Лекциите му са очаквани с нетърпение от студентите му. Мнението му за театралните постановки се ценят от всички, а критиката му е добронамерена и обективна.
През 1967 г. в редакция “Телевизионен театър” на БНТ се появява една от най-стойностните рубрики “Сцена на вековете”. Водещ на предаването е Любомир Тенев със своите изключително интересни лекции по история на западноевропейския театър.
Проф. Л. Тенев има 522 публикации, сред които 19 книги. Бил е зам. директор на „Обединението по изкуствознание“ към БАН, зам. председател на Съюза на естетите в България, удостояван е с високи отличия и награди.

 

На изложбата „Дарба и призвание” , по повод 100 г. от рождението на проф. Любомир Тенев, доц. д-р Надежда Тенева подари на Регионална библиотека „Хр. Смирненски” първата книга на професора, „Очерки по античен и западноевропейски театър”, 1952 г. Библиотеката притежава вече всички 19 книги на проф. Л.Тенев :

 

 

 


 

Маратон на четенето 2015

  

2 април „Международен ден на детската книга”
 
По повод „ Международния ден на детската книга” при нас бяха деца от ПГ на ОДЗ „Зорница”. Малчуганите се запознаха с живота и творчеството на Х.К Андерсен, оцветиха и направиха книжки.

 Като подарък получиха безплатен едногодишен абонамент за библиотеката. Така поставихме началото на „Маратона на четенето”

 

 

„Деца даряват на деца”

  

Продължава Маратона на четенето в РБ „Хр. Смирненски”. Днес на 14 април при нас бяха деца от ПГ на ОДЗ „Слънце” и ОДЗ „Щурче”. Бъдещите първокласници се запознаха с Детския отдел на библиотеката и чуха „Молбата на книгата”.

Последва размяна на подаръци! Библиотеката получи дарение от книги, ние направихме безплатен годишен абонамент на децата, а всяка група получи фотоколаж за спомен. Празненството завърши с драматизация на „Галената Богданка”, песни и танци , които децата изпълниха с голямо желание и артистизъм.