FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Културен календар Февруари 2015

 

 
Представяне на книгата „Каравелов и Левски. Истинският прочит”, чийто автор е световноизвестният български историк проф. д.и.н. Иван Стоянов, председател на Фондация „Васил Левски”.

27 февруари

 

 


 

 В края на февруари се навършиха 330 години от рождението на големия немски композитор Георг Фридрих Хендел (1685-1759)

Отдел „Изкуство” на Регионална библиотека „Христо Смирненски” отдава почит на прочутия бароков майстор със специална витрина, която припомня най-важните моменти от живота и творчеството му. Сред изложените книги и записи от фонда на библиотеката са знаменитата оратория „Месия” и великолепното есе на Стефан Цвайг за нейното създаване през 1741 година, „Музика на водата”, „Музика за кралски фойерверки”, творби за орган и известните „кончерти гроси” на Хендел, наричан още приживе „Шекспир в музиката”.

 

 


Регионална библиотека ”Хр. Смирненски” – Хасково получи дарение от Кристиан Ковачев – две уникални книги на Асен Златаров - „В града на любовта”, 1927 г . и „Очерки по философия на биологията”, 1911 г., която е с автограф от автора.  Книгите ще бъдат включени в дигиталната колекция на библиотеката. 

Кристиан Ковачев е един от съставителите на книгата „Асен Златаров. 130 г. от рождението му”, 2015 г.

 

 
„Мартенска игра”

Днес /24.02.2015г./ в Детски отдел на библиотеката се проведе „Мартенска игра”. Учениците от трети клас на ОУ Христо Смирненски”, отговаряха на въпроси и гатанки, свързани с празника – Баба Марта. Във втората част на играта децата научиха как се подреждат книгите в библиотеката. След това всеки самостоятелна откри определена книга, в която намери своята мартеничка.

  

 


Откриване на Изложба
"130 години от рождението на проф.д-р Асен Златаров"

 

 

 
 

 

    Днес в РБ ‘Хр. Смирненски” бе открита изложба, посветени на 130 г. от рождението на Асен Златаров,ученият с енциклопедични знания в областта на химията, биологията, физиката, медицината, философията, фи­лологията и литературата, оставил трайни следи в съзнанието на няколко поколения.
         За 25 години научна дейност Асен Златаров успява да напише и издаде около 660 научни трудове, учебници, литературни творби, статии.
На изложбата може да се види една малка част от наследството , което е завещал Златаров на поколенията и което РБ „Хр. Смирненски” притежава. „Из науката и живота“- Очерки по естествознание, 1926 г., „ Два свята“ – политико- обществено изказване, „Световните тайни и делото на Айнщайн“, 1923 г. , „Слънцето и живота“ – филосовско четиво 1929 г., „Гибелни блаженства“ - Раят и пъкълът на евфористичните отрови. Труд за вредата от алкохола и наркотичните вещества,1929 г. Избрани съчинения, Научно популярни трудове и др.
Вестници, в които Асен Златаров е публикувал свои творби- „Мисъл и воля „- седмичник за култура, свобода и благосъстояние“, 1932 г. вестник „Академик“, 1936 г.
Литература за Асен Златаров, юбилейни вестници, богат снимков материал.
На откриването присъства и Кристиан Ковачев, един от съставителите на книгата, излязла в навечерието на годишнината  „ Асен Златаров – 130 г. от рождението му“ .
 
 

 

 
 
 
 

 


 

  
 

Предложи книга в
"Бисерче вълшебно" 2015
 

 
  • Случвало ли ти се е в предишните издания на наградата "Бисерче вълшебно" да не откриеш любимата си книга и да гласуваш за нея?
  • Причините за това са няколко:
  • - любимата ти книга е по-стара и не може да участва в наградата;
  • - не отговаря на критериите да е художествена литература и да не се изучава в училище;
  • - друга причина, поради която заглавието не е попаднало в списъците с книги, от които децата избират своето най-любимо модерно четиво.
  • Посочи ни коя е тя, а ние ще направим всичко възможно любимото ти четиво да бъде включено в списъците с книги на "Бисерче вълшебно" 2015!
 

 


 

  
Детският отдел награди своите най–активни читатели
 
 
Първенец със 192 заети заглавия е Мирослав Росенов Жеков, на второ място е Гергана Миткова Евтимова със 178 прочетени томчета, третата позиция е за Александър Петров Замов, избрал 121 книжки от богатия фонд на библиотеката.
 
 
 
 
Всички те получиха по една страхотна книга, безплатен годишен абонамент и почетна грамота.
 
 
  
  

 


 

 
 
 XLIII Национален конкурс за дебютна литература “Южна пролет”

 


 

На 22, 23 и 24 април 2015 год., Община Хасково ще проведе
XLIII Национален конкурс за дебютна литература “Южна пролет”.
За конкурса се приемат първи книги, киносценарии и пиеси на автори до 40 години в следните жанрове:
•Поезия (стихосбирки, поеми) – издадена книга
•Проза  (разкази, повести, романи) – издадена книга
•Литературна критика и литературна история – издадена книга
•Филмов сценарий
•Драматургия
Дебютантите ще бъдат оценявани от компетентно жури с председател проф.д.ф.н. Боян Биолчев.  
Община Хасково присъжда пет официални награди - званието “Лауреат”, бронзова статуетка “Пегас” и пет финансови награди  по 1000 лв. във всеки жанр.
Община Хасково връчва и награда на името на първия български книгоиздател“Александър Паскалев” в размер на 1000 лв. за цялостен принос  в областта на литературата и изкуството.
Ще бъдат присъдени и други допълнителни награди.
Книгите, киносценариите и пиесите за конкурса, издадени от 01.01.2014 год. до 30.03.2015 год. включително, се представят в четири екземпляра, придружени с  автобиографична справка (електронен адрес и мобилен телефон) за автора и снимка ( желателно е паспортен вариант), най-късно до 30.03.2015 год. на адрес:
6300 Хасково
Община Хасково
пл. “Общински” №1
Дирекция  “Образование, култура, младежки дейности, спорт, здравеопазване и социални дейности”

За базар на дебютната литература е необходимо участниците да предоставят по 10 бр. от своите книги (при пристигането си в град Хасково).
Община Хасково поема разходите за нощувки на участниците в конкурса.

Телефони за справка:
038/603 391, 603 459
038/603 490
Е-маil:
culture1_haskovo@abv.bg