FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Културен календар Януари 2015

Детският отдел награди своите най–активни читатели

 

 
Първенец със 192 заети заглавия е Мирослав Росенов Жеков, на второ място е Гергана Миткова Евтимова със 178 прочетени томчета, третата позиция е за Александър Петров Замов, избрал 121 книжки от богатия фонд на библиотеката.
 
 
 
 
Всички те получиха по една страхотна книга, безплатен годишен абонамент и почетна грамота.
 
 
  
 
 
 XLIII Национален конкурс за дебютна литература “Южна пролет”


 

На 22, 23 и 24 април 2015 год., Община Хасково ще проведе
XLIII Национален конкурс за дебютна литература “Южна пролет”.
За конкурса се приемат първи книги, киносценарии и пиеси на автори до 40 години в следните жанрове:
•Поезия (стихосбирки, поеми) – издадена книга
•Проза  (разкази, повести, романи) – издадена книга
•Литературна критика и литературна история – издадена книга
•Филмов сценарий
•Драматургия
Дебютантите ще бъдат оценявани от компетентно жури с председател проф.д.ф.н. Боян Биолчев.  
Община Хасково присъжда пет официални награди - званието “Лауреат”, бронзова статуетка “Пегас” и пет финансови награди  по 1000 лв. във всеки жанр.
Община Хасково връчва и награда на името на първия български книгоиздател“Александър Паскалев” в размер на 1000 лв. за цялостен принос  в областта на литературата и изкуството.
Ще бъдат присъдени и други допълнителни награди.
Книгите, киносценариите и пиесите за конкурса, издадени от 01.01.2014 год. до 30.03.2015 год. включително, се представят в четири екземпляра, придружени с  автобиографична справка (електронен адрес и мобилен телефон) за автора и снимка ( желателно е паспортен вариант), най-късно до 30.03.2015 год. на адрес:
6300 Хасково
Община Хасково
пл. “Общински” №1
Дирекция  “Образование, култура, младежки дейности, спорт, здравеопазване и социални дейности”

За базар на дебютната литература е необходимо участниците да предоставят по 10 бр. от своите книги (при пристигането си в град Хасково).
Община Хасково поема разходите за нощувки на участниците в конкурса.

Телефони за справка:
038/603 391, 603 459
038/603 490
Е-маil:
culture1_haskovo@abv.bg 
 
 


 
 
Изложба "100 години българско кино"
 
 
                В изложбата „ 100 години българско кино”  Регионална библиотека „Хр. Смирненски” участва с книги,  справочници,периодични издания, статии, албуми. Материалите са на български, руски и немски език. Подредени  са хронологично, като проследяват развитието на българското кино през годините.
          Изложени са и български филми на DVD, една малка част от богатата филмотека на Регионална библиотека.
          И наред с материали, разкриващи   100 годишната историята на българското кино , са изложени творбите на млади сценаристи, които надяваме се, ще пишат историята на българското кино през следващите години.Това са киносценариите, участвали в „Южна пролет”. По някои от тях има вече заснети филми.
         В презентация беше показана  информация по темата и хронологично подредени кадри от най-известите, най-обичаните филми от българите, някои от тях с кратка информация.
         Показани са интересни статии за първите прожекции на филми в Хасково. От тях става ясно, че Хасково може да претендира , че е първия град в България със собствено кино.Още 1901 г. хасковлията  Христодор Арнаудов , фотограф, дърводелец, закупува от пътуващ чужденец  „кинематограф” с 11 ленти. Урежда първите прожекции във фотоателието си за своето семейство и приятели . Филмите са били документални за Ривиерата за животинския свят в Африка. Истинско събитие за Хасково е общоградската безплатна прожекция на открито на 24 май 1902 г, предшествано от слово за живота и дейността на Кирил и Методий . Христодор Арнаудов пътува и прожектира филми в Чирпан, Стара Загора, Бургас, Харманли. За съжаление много скоро се разболява и е принуден да продаде своя „кинематограф”.  В „Работнически вестник” от 1902 г. е публикувана обявата за продажбата на машината.