FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Културен календар Декември 2014

 

 

"Коледа в изобразителното изкуство и музиката"

 

 

Изложба на тема "Коледа в изобразителното изкуство и музиката" беше открита във фоайето на РБ “Христо Смирненски”. В нея със свои творби участват и малките художници от школа "Арт тайм" при Младежки център – Хасково. Експозицията, посветена на Рождество Христово, включва книги и албуми с репродукции на картини от началото на XIV-ти до края на XVII век. Сред тях могат да бъдат видени произведения на световноизвестни майстори на четката като Леонардо да Винчи, Рафаело, Рембранд, Рубенс, Веласкес. Специално място е отделено и на българската и чуждестранна иконография, свързана с най-светлия християнски празник. Изложбата включва още музикални записи от богатия фонд на библиотеката, текстове и ноти на класически произведения и коледни песни от цял свят. Сред тях са създадената преди 280 години “Коледна оратория” на Й. С. Бах, балета “Лешникотрошачката” на Чайковски и прочутата песен “Тиха нощ, свята нощ", написана от немския пастор Йозеф Мор и учителя Франц Грубер през 1818 год.

 

 

 

 


  

 

Изложба, посветена на 200-годишнината от рождението на руския поет

Михаил Юриевич Лермонтов, бе открита във фоайето на

Регионална библиотека "Христо Смирненски"

 

 


Експозицията е съвместна със Сдружение "Славянски свят" - Пловдив с председател Васил Стайков.

 

 

 

 

 

 


 

 


От фонда на библиотеката са изложени творби на Лермонтов на руски и български език, събрани съчинения,албуми с репродукции, ноти и грамофонни плочи с музикални произведения по творби на Лермонтов , както и литература за руския гений. Интерес предизвика поемата "Боляринът Орша", издание от 1898 г. и сборник с поеми на издателство "Ал. Паскалев"
 
 

 

 
Изложбата се организира с подкрепата на фонд "Руски мир", със съдействието на "Россътрудничество" в България, Руски културно-информационен център в София, Руски център при ПУ "Паисий Хилендарски". За особен принос в изпълнение на проект "Лермонтов в XXI век: Герой на нашето време -кой е той сега?" РБ Хр. Смирненски" бе удостоена с грамота.

 

 

 
 

 


 

 

Ели Видева гостува с новата си книга

 

" Под кривата круша " - сатирични стихотворения