FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Народно читалище “Пробуда 1914” гр. Ивайловград

 

 На територията на община Ивайловград е регистрирано  НЧ "Пробуда 1914”, като към него работят и 4 клона в по-големите центрове на Общината – в кв. Лъджа, с. Свирачи, с. Железино и с. Славеево. Основната цел  на НЧ ”Пробуда 1914” е да осъществява обществено-полезна дейност в областта на културата, образованието, самодейното творчество, гражданското участие в решаването на проблемите на Общината и др.

 Сградата на читалището е построена през 1971 год. и разполага с добра материално-техническа база: голяма библиотека с отдел за деца, заемна възрастни, читалня и хранилище, с голяма концертна зала, модерно обзаведена малка зала за конференции и просторни фоайета. Гордеем се с активен културен календар и много добре развита художествена самодейност/над 250 самодееца и 17 художествени форми/. Носители на награди от национални и международни фестивали и фолклорни събори.

 

Художествено – творческа дейност

 

 Танцов ансамбъл

 

Танцов ансамбъл „Мераклии” е сформиран на 25.01.2004 г. и е наследник на танцов състав към НЧ „Пробуда”. В началото групата е била от 50 човека, които самостоятелно тренира, а в последствие е поканен хореограф от гр. Хасково – Васко Димов. До 2011 г. танцовия ансамбъл има много бройни участия в страната и чужбина. След кратко прекъсване през 2012 г. ТА „МЕРАКЛИИ” отново е на сцената под ръководството на своя артистичен директор Михаил Кафадаров, хореограф Атанас Николов и репетитор Стефан Николов. В момента ансамбъла се състои предимно от ученици и наброява 40 човека. Изпълняват танци от различни фолклорни области.

 

 

 Балетна школа

От м. октомври2012 г. се създаде балетна школа към читалището, която предлага обучение по класически и модерен балет за 50 деца. В обучението ръководителя на школата се опира на методиката за възпитаване към изискан вкус, грация и музикална култура.

 

 Самодеен театрален състав

 

Театърът има своето трайно присъствие в културния живот на Ивайловград. Изключителен принос за жизнеността има читалището, което в своята дълголетна история е вървяло ръка за ръка и е подпомагало развитието му.

 

  Художествено слово

 

 Камерна формация „Армира”

Формацията е създадена през 2002 година. Редят се концерти и участия във всички културни прояви в града ни. Репертоарът на формацията с всяка година се обогатява, включвайки различни стилове и епохи.

 

 

 Група за стари градски песни „Незабрава”  

Групата е сформирана от любители на старата градска песен. В репертоара на групата са включени песни с популярни мелодии и текстове – песни от близкото минало, стари градски песни в нов аранжимент, както и възрожденски песни.

 

 

Ø Дамски хор за обработен и изворен фолклор, клон Лъджa

 

Дамски хор за обработен и изворен фолклор при НЧ "Пробуда 1914", клон Лъджа е основан през 1997 година от учителят Костадин Ташков. Групата е наследник на смесен хор с 40- годишна история,  но с няколко прекъсвания. На фестивали в Айтос, Царево, Велико Търново, Петрова нива, Маджарово и др,  певиците изпълняват обработки на Филип Кутев, Николай Кауфман, Стефан Кънев и др., също и образци на автентичен фолклор от района.

 От септември 2013 година ръководството на групата, състояща се от 14 жени, се поема от Марияна Проданова, преподавател по музика.Песните, които изпълнява хора са от всички фолклорни области.

 

 Група за автентичен фолклор, клон Свирачи

 

Първият женски битов хор в с. Свирачи е създаден през 1963г.Хорът е наброявал 55 жени. Пеели са обработени песни на два и три гласа. Днес групата се състои от 21 жени с ръководител Тянка Пехливанова. Те изпълняват предимно песни от местния фолклор, със запяване и отпяване без акомпанимент. Днес групата се именува ,,Женска група за автентичен фолклор”. Жените многократно са пресъздавали и съхранени обичаи на малоазийските българи като: ,,Лазаруване”, Заговезни”, ,,Пеперуда” и др.

            Репертоара на групата възлиза над 70 песни, носител е на многобройни награди. Някои от тях са: 1991г. - златен медал за участие в гр. Копривщица; 1995г. - първо място за участие в седми нац. събор ,,Копривщица 95”; 2001г. - първо място за участие в тридесет и шести събор на нар.творчество гр.Хасково;  2002г. - групата представи обичая ,,Лазаруване’’на Старопланинския събор ,,Балкан фолк 2002’’гр.Велико Търново; 2012г. - златен медал от единайсти фолкл.фест.за двугласно пеене и нар.песен с межд. Участие,,Неделино2012”;

     Групата е носител на почетния знак на Старопланински събор,,Балкан фолк-2002”

      Едно от последните участия на групата е в гр.Балчик. Там тя представи и малоазийската носия на с.Свирачи.

 

Лазарска група, клон Свирачи

 

Групата представя обичая „Лазаруване”за жителите на село Свирачи, обикаляйки къщите на селото, като пеят обредни лазарски  песни и благославят за здраве, щастие и берекет.

 

 Група за изпълнение на източно - родопски песни, клон Славеево

 

Групата за Източнородопски песни е създадена през месец декември 2004 г. и е била в състав от 17 жени от различни възрасти, като през годините са се включвали и деца.

Сега групата се състои от 12 жени, които са запазили автентичните носии на своите майки и с гордост и умиление представят на всички свои изяви.

Състава взима участие в различни местни, регионални празници и фестивали, някои от тях са:

Национален тракийски събор Илиева нива 2004; Старопланински събор „Балкан фолк 2005” Велико Търново, от който се върнахме с почетна грамота, диплом и препоръка; Национален тракийски събор Илиева нива 2006; I Регионален фолклорен празник „Живото наследство от Арда до Егея”, проведен в Ивайловград на 21 септември 2007 г. IХ Международен фестивал за автентичен фолклор – Дорково 2007” (27 – 29 юли) – отличени с диплом; Осми Национален фолклорен фестивал Неделино 2009”, проведен на 4-6 септември 2009 г. – отличени с грамота.

Днес, репертоара на групата е разнообразен, но основно в него присъства фолклора от техния роден край – с. Аврен и с. Черничево.

Едни от емблематичните песни които изпълнява групата са: „Разгеле, либе, разгеле”, „Тумкайте тъпани” и „Дуйни ми, дуйни бял ветрец”.       

 

Кукерска група, клон Лъджа

 

            Кукерската група към читалището е единствената за област Хасково. Основен участник е и в провеждащия се традиционния празник Кукеровден в кв. Лъджа.

 

            Ø Лазарска група, клон Лъджа

 

             В деня на най – цветния и красив момински празник, символизиращ възраждащата се природа за живот, лазарките, облечени в празнични дрехи и с цветни венци на главите, отново обиколиха къщите в кв. Лъджа с песни, пожелавайки здраве и берекет.

 

            Ø Демонстрационни работилници „Живи традиции”, изградени в клоновете Лъджа, Свирачи и Славеево

            И трите демонстрационни работилници за приложен дизайн през 2012 г. взеха участие в проект, финансиран от ФРГИ и посредством обучение и практически дейности в тях придобиха нови знания и умения в областта на местни художествени занаяти над 50 деца. Бяха обучавани от 7 местни майстори – приложници и местни хора с умения в домашното тъкачество, в изработката на традиционни накити, кукерски маски, мозайки и сувенирни пана.

 

 

ØРабота по проекти  спечелени по Програма „Глоб@лни библиотеки – България”

 

Ø ПРОГРАМА: БЪЛГАРСКИТЕ БИБЛИОТЕКИ – МЯСТО ЗА ДОСТЪП ДО ИНФОРМАЦИЯ И КОМУНИКАЦИЯ ЗА ВСЕКИ,2009 -2013г.,съгласно който получихме ИКТ оборудване - 6 нови компютъра,1 лаптоп, 1 мултимедия и периферна техника за библиотеката в Ивайловград.

Ø„Иновативни услуги в библиотеката с подкрепата на Програма”Глоб@лни библиотеки - България, който се реализира от библиотеката към читалището и е финансиран по Грантова схема за финансиране на иновативни проекти (ГСФИП) – 2013 г. и Споразумение № MCGA – 2013 – 125 –GL. В продължение на 5 месеца се проведоха следните дейности по проекта:
• Изграждане и надграждане на интернет страница на библиотеката;
• Събиране на база данни и създаване на виртуален културен пътеводител и 15 минутен филм;
• Дигитализиране на архивни снимки от Ивайловград;
• Създаване на електронен наръчник със събрани 19 местни легенди, преведени на английски и гръцки език;
• Предпечат и печат на рекламни материали – 2 000 броя;
• Промотиране на резултатите на организирана заключителна пресконференция по проекта.