FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Културен календар Април 2014

XLII Литературни дни “Южна пролет”

 

 

 Програма на мероприятията, които се проведoха в РБ "Хр.Смирненски" :

 


 24 април 2014

 Среща - разговор на дебютантите с журито на  националния конкурс „Южна пролет” 2014

моменти от срещата:

 

 
Премиера на книгата „Византия” от Николай Табаков
 
 
Тази книга е за история и съвременност, за Византия и модерния свят, за вярата и цинизма, за хората тогава и сега. За човека.          
 

  


   25 април 2014

 Среща – разговор с носителя на „Пегас” Георги Николов и книгата му „Двойното дъно на небето”
 
Поезията на Георги Николов е пълна с имена. Потъвайки в нея, читателят се сблъсква очи в очи с тях – от Юда и Христос до Едип и Рембо. За всеки от нас тези имена значат нещо, но чрез тази поезия те заживяват от плът и кръв, населяват ни и остават дълго след последната страница. Това е книга, пълна с музика – блусът на тъгата и блусът на радостта въпреки тъгата. Между редовете живеят жените на Лотрек, недостижими и в същото време реални като живота и смъртта. Ще нарека тази книга вкусна, защото е пълна с образи и спомени, защото действа директно на осезанието, а след такава атака няма как някой да остане равнодушен.  

 

 

 


  23 април 2014

В рамките на

XLII Литературни дни “Южна пролет”

ИК „Персей” представи
  „Копие,  захвърлено с любов” – разказ за живота на Микеланджело
 
 
моменти от представянето:
 
 
 

 


 

 

"Южна пролет" 2014

 

Традиционните издания на РБ „Хр. Смирненски” по повод XLII литературни дни „Южна пролет”
 
Био-библиография за носителя на наградата "Александър Паскалев" за 2013 г. Петър Марев
РБ "Хр.Смирненски" – Краезнание
 

Новият био-библиографски справочник "Южна пролет" 2014 вече е факт. На младите автори - успех, на журито ползотворна работа, а на читателите - приятни мигове с талантливите дебютанти!

 


 

Представяне на книгата

"Лидерът Стамболов"

 

 

Стефан Стамболов е ярка фигура в националноосвободителното движение през Възраждането и в новата политическа история на България, на прехода от една епоха в друга и във времето на утвърждаването на капитализма в страната.

Преминал сложен и противоречив път – от националреволюционер през буржоазен демократ до едноличен диктатор, продължил повече от две десетилетия (1873–1895), той е и възхваляван, и отричан.

Диапазонът на чувствата към личността и делото му е много широк: от пълното признание и преклонението на неговите почитатели до дълбоката омраза и проклятията на неговите жертви.

Историята се твори от хора, но малцина от държавниците ни са оставили след себе си толкова трайни следи. От Освобождението до днес България е управлявана от десетки правителства и стотици министри. Сред тях един е Стамболов.

 

 


 

Във фоайето на РБ „Хр. Смирненски” е подредена изложба по повод 450 г. от рождението на Уилям Шекспир.

Могат да се видят едни от първите издания на шекспировите творби , които притежава библиотеката, литература за великия драматург и статии за театрални постановки, играни на сцената на ДКТ „Иван Димов” и други театри в България.

 

Маратон на четенето 2014

Походът на книгите започна !

 

В навечерието на 2 април- Международния ден на детската книга бяхме на гости на ОДЗ "Зорница". Говорихме си за Андерсен, за хубавите книги и още нещо......Децата пяха песни, задаваха гатанки, а на края получиха читателски и медиен метър от нас.

    Маратона на четенето продължи с гостуване на подготвителна група от ЦДГ “Радост”, които се запознаха с живота и творчеството на Ханс Кристиан Андерсен и участваха в игра. Трябваше да намерят скритите картинки с герои от приказките. С голям интерес заедно изгледахме приказката “ Грозното патенце”.