FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Начало

 

 

 


 

 

 
 

 

Виолета Бончева

 


Виолета Бончева гостува с най- новата си книга „Капчици от Ескобедо”. През 2003 г. авторката е една от тридесет и тримата отличени с наградата "Избрано от издателите" на годишната световна антология за поезия (Вашингтон, 2003).

 

 

 

 

 


 

 

 
 

Изложба на децата от арт школа „Пастело” под надслов „Пъстри мигове” бе открита в  централното фоайе на РБ „Хр. Смирненски”. В нея малките художници показват най-добрите си творби в сферата на живописта, графиката и приложното изкуство, сътворени през учебната година под ръководството на техните преподаватели Даниел Русев и Калина Чакалова. Много лятно настроение и морски полъх внесоха създадените от децата картини и сувенири с апликации от миди и камъчета.  Това е третата изложба в библиотеката на възпитаниците на „Пастело”, които подариха грамота и свои творби на директора Кирилка Страшникова в знак на благодарност за доброто сътрудничество. Част от рисунките на децата, показани в експозицията, са създадени по време на откритите уроци в отдел „Изкуство”.

 

 

 


 

Обучение на тема: Добавяне на електронно съдържание в Уикипедия

 

 

На 4 и 5 юли в РБ „Христо Смирненски” се провежда обучение на тема:  „Добавяне на електронно съдържание в Уикипедия”. Курсът е част от Програмата за обучение на библиотечни специалисти,  финансирана по договор между Фондация Глобални Библиотеки България и Министерството на културата.

Обучител:  Вася Атанасова

Специален гост на събитието - Кристeл Щайнбергер, служител на фондация Уикимедия, отдел "Подкрепа на общността"

 

 


 

„Приказна бъркотия”

 

 

„Приказна бъркотия” настана днес в Детския отдел. С второкласници от ОУ „Христо Смирненски” и първокласници от „Св. Климент Охридски” отпразнувахме Деня на детето и дадохме весел старт на лятната ваканция.

 

 


 

115 г. от рождението на Маньо Стоянов
Маньо Стоянов (31.05.1903 – 5.11.1986) – книговед, библиограф, богослов и историк. Роден в село Душанци, Софийска област. Началното си образование получава в Пирдоп, а през 1925г. завършва Пловдивската духовна семинария. Завършва теология(1930) в Берн и философия(1931) във Фрибург. Работи като библиотекар в Университетската библиотека в София(1925-26). Преподава в Пловдивската духовна семинария(1932-35), учител по латински, гръцки и немски език в гимназиите в Сливен и Пловдив(1935-45). В периода  1945 – 1947 г. е директор на Народна библиотека „Иван Вазов”, а от 1949 до 1972 г. завежда отдел „Старопечатни книги и ръкописи”в Националната библиотека „Кирил и Методий”. През 1953 г. е удостоен със звание старши научен сътрудник II степен. Преподава книгознание в Държавния библиотекарски институт (1951 – 1953).
Трудове на Маньо Стоянов:
„Българска възрожденска книжнина. Аналитичен репертоар на българските книги и периодични издания. 1806 – 1878”( 2 тома , 1957 – 1959)
„Опис на славянските ръкописи в Софийската народна библиотека”(2 тома , 1964-1971, в съавторство с Хр. Кодов)
„Украса на славянските ръкописи в България”(1973)
„Опис на гръцките и други чуждо езични ръкописи в Народната библиотека „Кирил и Методий”(1973)
„Букви и книги”(1978)

 


 

 

Кръгла маса на тема: „Устойчиво развитие на туризма чрез дигитализация на културно – историческото наследство. Споделяне на опит и добри практики ”
 
На 29 – 30 май 2018 г. Регионална библиотека „Хр. Смирненски”, Хасково бе домакин на Кръгла маса на тема: „Устойчиво развитие на туризма чрез дигитализация на културно – историческото наследство. Споделяне на опит и добри практики ”, в изпълнение на  проект „Хасково и Одрин – културно-исторически дестинации“, финансиран от Програма Интеррег-ИПП за ТГС България-Турция 2014-2020 г.
 

 

Присъстваха представители на културни и образователни институции и на туристически центрове от Хасково и Одрин, служители на библиотеки от Хасковски регион и студенти от „Тракийски университет”, гр. Одрин :

 

 

 


 

 

 . Списание „9 месеца” организира безплатни лекции за бъдещи и настоящи родители 

 

26.05.2018г. (събота) от 10:00 часа 

 

Хасково, Регионална библиотека "Хр. Смирненски", Читалня №2

 

 

 

 

 

Теми:

 

        - Закаляване, масаж и гимнастика на бебето. - Д-р Лиляна Михайлова, педиатър

        - Грижа за здравето на бременната и детето в топлото време. - Д-р Мария Грозева, педиатър, лекар хомеопат

        - Най - важното за стволовите клетки от Биорегенерацията.

 

 


 

 

Проект “Хасково и Одрин - културно – исторически дестинации”

 

 

 

На 23 май 2018 г. от 11:30 часа в   Регионална библиотека „Хр. Смирненски”, водещ партньор по проект “Хасково и Одрин - културно – исторически дестинации”,  се проведе събитие за повишаване осведомеността, на тема: Обявяване резултатите от анкетата „Най-интересен дигитализиран обект”.  Проектът е по Програма ИНТЕРРЕГ- ИПП за трансгранично сътрудничество България -Турция 2014 – 2020.

 

 

 


 

 

 

 

 


 

 

 Открит урок в отдел "Изкуство"

 

 

Урок на тема „Великите импресионисти” изнесе в читалня „Изкуство” хасковският художник Даниел Русев. Той запозна своите ученици от  школата по изобразително изкуство „Пастело” към ДНА с творчеството на най-добрите френски импресионисти от края на XIX -ти и началото на ХХ в.  Малките художници разгледаха с интерес притежаваните от библиотеката десетки албуми и листова графика с репродукции на картини на Клод Моне, Едуар Мане, Пол Сезан, Едгар Дега, Камий Писаро, Винсент Ван Гог и др. Децата научиха как са рисували живописците преди импресионизма, коя е картината, станала „кръстница” на това ново течение в изкуството, що е то „импресионизъм” и кои са неговите шедьоври.  По време на практическото занятие всеки от бъдещите художници избра и нарисува свой вариант на любимата си импресионистична творба, следвайки указанията на преподавателя си. Детските рисунки ще бъдат показани в изложба в библиотеката през юни.

 

 

 


 

 

 Регионална кръгла маса

 

 

 

 Обществените библиотеки – споделен опит и добри практики”,  посветена на 65 – годишнината от създаването на

Регионална библиотека „Хр. Смирненски” и

11 май, Денят на библиотекаря .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 


 

 Проект „Библиотека- тийнейджъри – книги”

 

 

Работна среща на учениците от ЕГ „Асен Златаров”, Хасково в зоната за тийнейджъри в Регионална библиотека „Хр. Смирненски”, изградена по проект „Библиотека- тийнейджъри – книги”.

 

Този проект се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България” в рамките на конкурс „Библиотеката – активен участник в обществения живот” в изпълнение на договор РД11-00-338/20.12.2017 г. с Министерството на културата.

 

 

 


 

 

Първокласници от ОУ "Св. Иван Рилски"

 

 

 


 

 

 

  

Тихомир Иванов представи

дебютната си книга

„Камино: Пътят на завръщането”

 

 

 

 

 


 

 

 Клуб „Млад краевед”

 

 

 

На 2 май в отдел „Краезнание” се проведе сбирка на Клуб „Млад краевед”. Темата на срещата бе  посветена на 160-годишнината от създаването на НЧ „Заря – 1858”, Хасково.