FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Начало

 

 

„Лято в библиотеката” - 16.08.2017

„Кастинг на книга” – библиотечна игра

 

 

 

 

 

 

 

„Лято в библиотеката” -  9.08.2017

"Здравословно хранене" презентация и рисунки

 

 

 

 

 


 

 

 Стоян Михайловски (1856 – 1927)

 

Потомък на просветен възрожденски род, племенник на Иларион Макариополски, Стоян Михайловски е бил виден общественик, интелектуалец, литератор и писател, политик, председател на Върховния македоно-одрински комитет. Творчеството му е богато и разнородно по тематика и жанр. Може би най-известното му произведение е стихотворението „Химн на Св. Св. Кирил и Методий”, превърнало се в български всеучилищен химн по музиката на Панайот Пипков, а в последствие и в химн на българската просвета и култура 

 

 

 

 

 


 

 

“Посветен на Отечеството. 180 години от рождението на Васил Левски”

 

 

 

Изложба

 

Пътуващата изложба “Посветен на Отечеството. 180 години от рождението на Васил Левски” на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” може да бъде разгледана във фоайето на Регионална библиотека „ХР. Смирненски” – Хасково. Експозицията съдържа единадесет табла с документални материали за живота и делото на Васил Левски.

 

 

РБ „Хр . Смирненски” участва в изложбата с книги, сборници,статии от периодични издания, графики и снимки (представителна част от фонда), които разкриват в различни аспекти живота и дейността на Апостола на свободата. Отделено е специално място за материали, свързани с пребиваването на Левски в Хасковския край. Интерес представляват спомени на съвременници на Левски и Левски в художествената литература.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 

 

 

Кучето Барс и антиотровният екип на БДЗП (Българско дружество за защита на птиците) - лектор Николай Терзиев

 

.

 

 


 

 

„Лято в библиотеката”

 

 "Аз ще стана библиотекар" - опознавателна игра

 

 

 

 


 

  

 „Веселите зъбки” – Среща с д-р Симона Кирякова

 

 

 


 

 

Ателие „Обичам да рисувам” – ръководител Камелия Кехайова

 

 

 


 

 

Откриване на Лято в библиотеката - 2017

 

 

 

 

 

КЛУБ „МЛАД КРАЕВЕД”

 

Програма
 
 11.07 Поглед към Възрожденската архитектура на град Хасково. Кирковото училище :
  
Клуб „Млад краевед” продължи с поглед към Възрожденската архитектура на гр. Хасково. Децата научиха повече за сградата на Кирковото училище, което е паметник на културата от края на ХІХ в. В програмата на клуба е предвидено и посещение на възрожденската къща в края на месец август.
 
 
 
 
 
 
18.07В къщата на чорбаджи Паскал. Историята на един архитектурен шедьовър

 

Продължават заниманията на Клуб "Млад краевед". Днес децата се запознаха с историята на рода Паскалеви и архитектурата на Паскалевата къща. Младите краеведи моделираха с пластелин и пастели този важен за града архитектурен паметник.

 

 

 

25.07  Драматично – куклен театър „Иван Димов”

 

 

 

Кога е основан Хасковският театър? Кой е Иван Димов? Как се е променила сградата с годините? Това са въпросите, които намериха отговор на днешната ни среща. Децата разгледаха стари снимки, разказаха за впечатления от гледани постановки и сътвориха сами хартиени герои за драматизация на приказка.

 

 

 
01.08 Известните личности от моя Роден град

 

 

Кои са личностите от град Хасково, добили не само национално, но и световно признание, научиха днес децата от клуб "Млад краевед". Запознаха се с живота и дейността на проф. д-р Асен Златаров, Александър Паскалев, Аспарух Лешников - Ари и проф. Недялка Симеонова. Чуха произведения в изпълнение на големия тенор и виртуозната цигуларка. А творческата им задача този път беше да направят колаж на известните личности от града.

 

 

 

 

08.08 Монумент „Света Богородица” и Камбанарията в Хасково.

 

 

Поредната сбирка на клуб "Млад краевед" при РБ "Христо Смирненски" премина при много голям интерес от страна на участниците в него. Тема на днешната сбирка бе Монументът "Св. Богородица" и извисяващата се в близост Камбанария. Младите краеведи изслушаха с внимание подготвената им беседа, дискутираха, а след това имаха предизвикателството да сътворят по шаблон миниатюрно копие - макет на статуята, с което се справиха отлично!

 

 

 

15.08 Изработване на родословно дърво

 

 

Заниманията в клуб  „Млад краевед”  днес продължиха с изработването на собствено родословно дърво. Децата се запознаха с творчеството на  хасковския краевед Вълко Грозев, както и с неговия уникален метод за описване на рода, разбраха що за наука е генеалогията и с какво се занимава тя. Всяко дете изработи родословното си дърво и накрая имаше и музикално изпълнение на китара .

 

 
 
 
22.08      Да се запознаем с паметниците отблизо – паметник на Незнайния войн, паметник на Капитан Петко Войвода, паметникът на Димитър Иванов –Лицо, Старата часовникова кула
 

  

Заниманието в клуб „Млад краевед” бе посветено на част от паметниците на град Хасково. Децата изгледаха презентация за паметниците на Незнайния войн, на Капитан Петко Войвода, на Димитър Иванов – Лицо и Старата часовникова кула. Творческата им задача бе да нарисуват величествения монумент на Незнайния войн, който разгледаха и отблизо в детайли.

 

 

 
29.08      Посещение на Кирковото училище, Паскалевата къща и на Монумента „Света Богородица”
 
Заниманията ще се
провеждат всеки вторник в
отдел Краезнание от 10:30 до 11:30 ч.