FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Начало

Бисерче вълшебно - 2019

 

Първи за „Бисерче вълшебно - 2019” гласуваха децата от ДГ №17 „Иглика”.

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 


 

 Среща разговор с журналиста Петър Пунчев и книгата му "Вие сте тук"

 

 

 

 

 

 

 


 

 


 

Проект „GENERATION CODE

От 28 февруари Регионална библиотека „Хр. Смирненски”- Хасково стартира обучения по програмиране с използване на робота Финч по проект „GENERATION CODE”, към Фондация „Глобални библиотеки – България“. Целта на проекта е децата по достъпен и забавен начин да направят своите първите стъпки в света на  програмирането, да насочи техния интерес към компютърните науки и  усъвършенстване на дигиталните им умения, което ще даде възможност за бъдещото им професионално развитие. Библиотеката получи като дар още 5 робота Финч от Посолството на САЩ в България.

 


 

В рамките на проекта, в НЧ „Братолюбие- 1884” , гр. Любимец  ще бъдат обучени  12 участници  от ОУ„Захари Стоянов” и ОУ „Хр. Ботев”. Идеята е детската аудитория от малките населени места да се докоснат до света на програмирането и да получат основни дигитални умения, чрез роботите Финч . Продължителността на обучението е 30 учебни часа и  включва първи познания по програмиране , създаване на работещ код и анимации, идеи за игри и интерактивни истории, умения които развиват креативността, логическото и алгоритмично мислене . Обучител по проекта е инж. Огнян Генов – Аналитик компютърни системи и мрежи в Регионална библиотека „Хр. Смирненски”.

 

 


 

Предвижда се курсът да завърши с решаването на задача в края на месец март, а най-добре представилите се ученици ще имат възможността да участват в пролетен лагер за напреднали по програмиране. 

Обученията се провеждат в рамките на грант SBU80018GR0042 от Посолството на САЩ за осъществяване на дейности по програмиране.

 

 

 

 

 


 

 

 


 

 

„Мартенско ателие”

 

 

На 1 март наши гости бяха възпитаници от ОДЗ №3 „Зорница”. Децата се запознаха с един от най-хубавите български празници – Баба Марта. Малчуганите рисуваха върху фигурки от солено тесто и така сами си изработиха мартеничка.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Продрум Димов представи своята книга

"Струйки от литературния бързей"  

 

 

 

 


 


 

 

"Струйки от литературния бързей" на Продрум Димов

В първата част авторът публикува четири интересни очерка, с които ни припомня за Иван Сестримски, Иван Динков, Наташа Манолова, Никола Радев и Рангел Пейков. Втората част от книгата съдържа отзиви и рецензии на автора за излезли наскоро книги. Продрум Димов внимателно следи всичко, което излиза на пазара и умело успява да отдели зърното от плявата. Третата част е отделена за актуална публицистика, в която авторът споделя своите непразнични размисли за състоянието на съвременното образование, за маргинализацията на Ботев... В последната част от книгата са представени отзиви и рецензии за книги на самия Продрум Димов.

 

 

 

 


 

 

 

Във фоайето на Регионална библиотека „Христо Смирненски” е подредена изложба, посветена на 120-та годишнина от рождението на Дечко Узунов.

 

Богатото и разнообразно художествено наследство на автора е представено от листова графика (24 броя),

албуми с репродукции, книги и статии от вестници и списания от фонда на библиотеката. 

Изложените материали разкриват творчеството на Дечко Узунов в областта на живописта, графиката, илюстрация и оформление на книгата, сценография, както и жанровете, в които работи – портрет, голо тяло пейзаж и др.

Изложбата може да бъде видяна от 22 февруари до 20 март.

 

 


 

 

 

146 години от обесването на Васил Левски

 

Поклон пред делото на Апостола

Левски е псевдонимът на Васил Иванов Кунчев, революционер, идеолог и организатор на българската национална революция. Основател е на Вътрешната революционна организация и на Българския революционен централен комитет. Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго. Той пътува по страната и създава тайни районни комитети, които да подготвят националния бунт. На 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г. в околностите на София е изпълнена смъртната присъда на Апостола на свободата Васил Левски. Мястото на обесването му се намира в центъра на днешна София, където е издигнат негов паметник.

 

 


 

 

 

 

 

 


 

180 г. от рождението на Илия Блъсков

 

        Илия Рашков Блъсков (09.02.1839 – 13.08.1913) е български възрожденски писател – белетрист и публицист; виден педагог. Две са повестите, които изграждат образа му на белетрист – „Изгубена Станка” (1865) и „Злочеста Кръстинка” (1870). Автор е на мемоарите – „Спомени из ученическия, учителския и писателския ми живот” (1907), „Материали по историята на нашето Възраждане. Гр. Шумен (1907), „Спомени из народния живот” (1912). Редактор е на периодични издания – списанията „Градинка” (1874-75), „Памятник” (1895-96), „Учителски вестник” (1885) и др. Превежда творби от сръбски и руски език, като някои побългарява – „Две сестри, Добра и Грозданка” (1869),  „Азаил и неблагодарният селянин” (1869) др. Със  своите  преводи, белетристика, побългарени творби, публицистично мемоарно  и  нравствено-поучително четиво Илия Блъсков оставя значително по обем книжовно наследство.

 


 

Нови заглавия

в Детски отдел

 

 

Новите книги по Програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” към Министерството на културата са вече в залите на Регионална библиотека „Хр.Смирненски” и очакват своите читатели.

 

 

 

  


 

„Бисерче вълшебно” 2019 г.

 

 

 

 

За седма поредна година българските деца ще избират своите любими книги, издадени през 2018 г. и номинирани в Национална награда “Бисерче вълшебно”. Начало на детския вот ще бъде дадено в 15:00 часа на 6 февруари 2019 г. през сайта www.biserche.com и ще продължи до 23:59 часа на 15 април 2019 г.

 

Номинираните заглавия вече са при нас! Заповядайте.